Megtalálták a lefejezett kopt keresztények holttesteit Líbiában

A terroristák még 2015-ben végeztek az áldozatokkal.

MTI
2017. 10. 07. 10:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az al-Ahrár líbiai tévé által péntek éjszaka idézett ügyészségi tájékoztató szerint a holttesteken ugyanaz a narancsszínű zubbony volt, amelyet az áldozatok viseltek a kivégzésükről készített videofelvételen. A nyomozást vezető Szádik asz-Szúr azt mondta, a dzsihadisták egyik elfogott parancsnoka árulta el, hogy hova hantolták el őket.

Az Iszlám Állam líbiai ága 2015 januárjában jelentette be, hogy Szirt városában egy építkezésen foglyul ejtett 21 egyiptomi keresztényt. A rákövetkező hónapban videofelvételt tett közzé a kivégzésükről. Az ötperces felvételen látható volt, amint a tengerpartra vezetik, térdre kényszerítik, és lefejezik a túszokat, „a kereszt népét, az ellenséges egyiptomi egyház követőit”.

A kivégzés megdöbbentette a világot. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa „förtelmes és gyáva” tettnek nevezte egyhangúlag megszavazott állásfoglalásában. Az egyiptomi kormány hétnapos gyászt rendelt el, Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök megtorlással fenyegetőzött, és az egyiptomi légierő a videofelvétel megjelenése után egy nappal bombázta az IÁ líbiai állásait.

Szeptember közepén Egyiptomban hét embert ítéltek halálra a kivégzéssel összefüggésben.

Szirt városa a radikális csoportok egyik fellegvára volt Líbiában. Az IÁ 2015-ben rohanta le, majd a tavalyi év végén a helyi líbiai erők az amerikai légierő támogatásával visszafoglalták a várost.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.