Nigéria a kalózok új fellegvára

Miközben Szomáliában leverték a kalózokat, Nigériában születtek újjá. A túszok életét azért valószínűleg nem fenyegeti veszély.

Ruzsbaczky Zoltán
2017. 10. 25. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat embert, köztük egy magyar állampolgárt is túszul ejtettek szombaton Nigéria partjainál, mikor kalózok támadták meg a német tulajdonú Demeter teherszállító hajót. A magyar érintett elrablását a Reuters hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő családtag és a Külgazdasági és Külügyminisztérium is megerősítette. Biztonsági okokból ugyanakkor kilétéről bővebb információt nem közöltek, ahogy az sem derült ki, jelentkeztek-e már az emberrablók valamilyen követeléssel. A Terrorelhárítási Központ (TEK) közleményben jelentette be, hogy válságközpontjuk megkezdte a működését, az információgyűjtést, az adatok ellenőrzését, és felvette a kapcsolatot az ügyben érintett partnerekkel.

Nincs politikai vagy bármilyen mögöttes oka az ehhez hasonló túszejtő akcióknak, az elkövetők tisztán a pénzre mennek – mondta a Magyar Nemzet Online megkeresésére a Magyar Afrika Társaság elnöke. Balogh Sándor a térségben, szárazföldön maga is részese volt olyan helyzetnek, amelyből csak úgymond váltságdíj fizetése után tudtak szabadulni. Mint mesélte, járműveiket tartóztatták fel a kameruni határ felé tartva, mintegy háromszázan vették körül őket, végül a magát helyi rendőrfőnöknek mondó személlyel kellett megalkudni, s végül sértetlenül távozhattak. A tengerészek esetében is lesz megállapodás az Afrika-szakértő szerint, úgy véli, ki fognak szabadulni, de „nem ma”.

„Nigéria partjainál nemzetközi misszió keretében hadihajók tartanak fenn egy biztonságos hajózási sávot, ahol nem szabadna hasonló esetnek történnie” – hívta fel a figyelmünket Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára. Szerinte az ügy kapcsán tisztázandó kérdés, hogy ha a hajó elhagyta a biztonságos sávot, milyen célból tette, ha pedig a kijelölt útvonalon haladt, miként voltak képesek a kalózok rajtaütni.

És hogy kik állhatnak a támadás mögött? „A kalózkodás Nigéria esetében a közönséges bűnözők terepe, és nincs mögötte politikai motiváció, így terrorizmusról sem beszélhetünk” – közölte lapunkkal Búr Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatója. Az Afrika-szakértő szerint a túszok élete nincs közvetlen veszélyben, hiszen ha bajuk esne, a kalózok elesnének a váltságdíjként várható összegtől. „Ezt a túszejtők általában a megtámadott hajót tulajdonló vállalattól követelik, ám mivel ennek kifizetése sok esetben illegális, a hajózási vállalatok általában utólag eltitkolják, ha történt tranzakció” – mutatott rá Búr Gábor.

Mióta 2009-ben létrehozták egy nemzetközi haditengerészeti erőt a kelet-afrikai – elsősorban szomáliai – kalózok legyőzésére, a térségben szinte teljesen visszaszorult a hajók ellen elkövetett támadások száma. A modern kori kalózkodás ellen indított Oceans Beyond Piracy (OBP) nevű amerikai civil kezdeményezés keretében született tanulmány szerint 2016-ban például egyetlen hajót sem sikerült elrabolni, és mindössze 27 incidensre került sor, szemben a hét-nyolc évvel korábbi több százas nagyságrenddel. Ám amíg a keleti vizeken rendeződött, addig nyugaton elfajult a helyzet. A szervezet statisztikái szerint tavaly 95 kalóztámadás történt a régióban, egy évvel korábban még csak 54. Kétharmadukat nigériai felségvizeken követték el.

Van ugyanakkor egy jelentős különbség a kelet- és a nyugat-afrikai – jellemzően szomáliai és nigériai – kalózok között. Míg a polgárháború dúlta Szomália ideális terep volt a bűnözők számára, addig Nigériában többé-kevésbé stabilitás van. A szomáliai kalózok gyakran akár egy óriási konténerhajót és rakományát is nyugodtan elkötötték, a nigériaiak viszont inkább gyorsan lecsapnak, és általában túszokat ejtenek, akikért aztán biztonságos szárazföldi rejtekhelyükből váltságdíjat követelnek. A jó hír, hogy az OBP adatai szerint ezek az esetek tavaly szerencsésen végződtek, és egyetlen tússzal sem végeztek fogva tartóik.

Nigériában északkeleten egy iszlám államért küzdő Boko Haram terrorszervezet, nyugaton pedig a függetlenségért, pontosabban a „kizsákmányoló” olajvállalatok ellen harcoló Niger-delta Bosszúállói és a Mozgalom a Niger-delta Felszabadításáért keserítik a kormányerők életét. Ezeknek a szervezeteknek bevett módszerük az emberrablás. 2014-ben például nagy port kavart, mikor a Boko Haram 276 iskolás lányt rabolt el Chibok városából – akkor még az amerikai first lady is felszólalt értük a Hozzátok vissza a lányainkat! kampány keretében. Bár kisebb körülötte a hírverés, a Niger-deltában szinte minden hétre jut egy emberrablás. A keresztény többségű délen ugyan legalább nem szexrabszolgának kényszerítik a túszokat, de a bűnözők itt is csak bűnözők: alig két hete például négy brit misszionáriust ejtettek foglyul, akik ingyenes orvosi ellátást nyújtottak a térségben. A leginkább közkedvelt célpontok a fejlettebb országok állampolgárai, akik általában valamelyik olajvállalatnál dolgoznak, és busás váltságdíjat lehet értük követelni. Ez a szárazföldön már nagyon is bevett módszer terjed ki a tengerekre is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.