Putyin születésnapján tüntettek Navalnijért

Az ellenzéki politikus éppen húsznapos börtönbüntetését tölti.

MTI
2017. 10. 07. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Navalnij éppen húsznapos börtönbüntetését tölti, mert ismételten megsértette a gyülekezésre és tüntetések szervezésére vonatkozó orosz törvényeket. Az ellenzéki vezető 80 városban hívta utcára az oroszokat. A 41 éves, ügyvéd végzettségű, korrupcióellenes aktivista azt kérte híveitől, hogy orosz zászlókkal vonuljanak utcára.

Több helyszínen került sor tiltakozásra, a többi között Vlagyimir Putyin orosz elnök szülővárosában, Szentpétervárott, valamint Jekatyerinburgban, Szamarában, Pszkovban, Permben és Szaratovban. A résztvevők száma néhány tucattól pár százig terjedt.

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő figyelmeztetett, hogy az engedély nélküli tüntetések résztvevőinek magatartása törvénysértő, szervezőit pedig felelősségre vonják. Bár a Putyin 65. születésnapjára időzített demonstrációk többségét a hatóságok nem hagyták jóvá, a rendőrség nem oszlatta fel a tömeget, mindössze őrizetbe vett néhány tucat embert.

Moszkvában több száz fiatal tüntető vonult a Puskin térre orosz zászlókat lengetve. „Oroszország szabad lesz!\", „Hagyjátok indulni Navalnijt!\" – skandálták. A rendőrök végigkísérték a Tverszkaja utcán a Kreml felé menetelő fiatalokat, akik Putyin távozását követelték, de megakadályozták őket abban, hogy a Vörös térre vonuljanak.

A Navalnij által korábban összehívott moszkvai demonstrációkon hatalmas tömegek vettek részt, és a rendőrség is sokkal keményebben lépett fel a tiltakozókkal szemben. Navalnij a jövő márciusi elnökválasztáson Vlagyimir Putyin kihívójaként szeretne indulni, annak ellenére, hogy az orosz Központi Választási Bizottság közölte: hatályos felfüggesztett börtönbüntetése és meghosszabbított büntetés-végrehajtási próbaideje miatt nem vehet részt jelöltként a választáson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.