Robbantásra készülő merénylőket fogtak el Párizsban

A bombát még szombaton találta meg a francia terrorelhárítás, öt személyt gyanúsítanak terrortámadás előkészületével.

MN
2017. 10. 03. 8:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őrizetbe vettek Párizsban öt embert, aki a gyanú szerint robbantásos merényletre készült a francia főváros egyik elegáns negyedében – jelentette be kedden a francia belügyminiszter.

Az egyik elfogott személy „radikális” nézeteket vall – mondta Gérard Collomb a France Inter közszolgálati rádióban, feltehetőleg a szélsőséges iszlamizmusra utalva.

A hatóságok szombaton találták meg és hatástalanították a robbanószerkezetet a nyugat-párizsi 16. kerületben egy lakossági bejelentés alapján. Az ügyben a párizsi terrorizmusellenes ügyészség indított nyomozást – írja az MTI.

A terrorkészültség továbbra is magas fokú Franciaországban, ahol 2015 januárja óta számos dzsihadista indíttatású támadást hajtottak végre. Ezek közül a legsúlyosabb a Bataclan színházban és környékén zajló vérengzés volt: a nyolc, AK–47-es gépkarabéllyal, gránáttal és robbanóövvel felszerelt terrorista akkor 130 ember ölt meg, később velük is végeztek.

Legutóbb vasárnap a dél-franciaországi Marseille főpályaudvarán késelt halálra egy férfi két fiatal nőt. Bár a magát tunéziainak mondó támadó személyes indítékai még nem teljesen világosak, a merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett. Augusztusban szintén dzsihadista jellegű terrortámadás történt, egy késes merénylő egy katonára támadt, ám még időben megfékezték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.