Sorban mondanak le az Erdogannal szemben álló török polgármesterek

Ankara vezetője 23 év, Isztambulé 13 év után távozott – már nem tudtak dacolni az államfővel.

MTI
2017. 10. 23. 20:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejelentette lemondását Melih Gökcek, Ankara 1994 óta hivatalban lévő polgármestere hétfőn.

A 68 éves politikus a leghosszabb ideje hivatalban lévő török polgármester, és egyike a három városvezetőnek, aki mindeddig ellenállt Recep Tayyip Erdogan államfő lemondást sürgető felszólításainak. Az 2019-es választás közeledtével az elnök igyekszik megerősíteni hatalmát és megújítani a párt sorait.

„Szombaton összehívom a városi tanácsot, elbúcsúzom a tanácstag barátaimtól, és benyújtom a lemondásomat” – írta Twitter-oldalán Gökcek, miután az elnöki palotában találkozott az államfővel.

Erdogan a múlt héten világosan értésére adta, hogy eleget kell tennie felszólításának. „Ami szükséges, azt gyorsan meg kell tenni” – jelentette ki, figyelmeztetve, hogy pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) megteszi a szükséges intézkedéseket azokkal szemben, akik nem fogadják el az utasításait.

Bursa polgármestere, Recep Altepe szintén hétfőn jelentette be lemondását, Balikesir vezetője, Edip Ugur pedig nyilatkozatot tett közzé a lehetséges lemondásáról.

Isztambul polgármestere, Kadir Topbas szeptemberben jelentette be lemondását tizenhárom hivatalban töltött év után.

Törökországban 2019 márciusában tartják az önkormányzati, novemberben pedig a parlamenti és elnökválasztást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.