Technikai recesszióban Szaúd-Arábia gazdasága

A sivatagi királyság az alacsony olajárakkal küszködik, vállalkozásai pedig nehezen tudnak megbirkózni a gazdasági reformokkal.

MTI
2017. 10. 02. 18:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyedéves összehasonlításban Szaúd-Arábia hazai összterméke (GDP) 2,3 százalékkal esett vissza a június 30-án véget ért három hónapban, főleg az alacsony olajárak és az olajkitermelés csökkenése miatt. Az első negyedévben még erősebb, 3,7 százalékos volt a visszaesés. Éves szinten 1 százalékkal zsugorodott a GDP április–júniusban, az első negyedévben mért 0,5 százalékos csökkenés után – közölte az ország statisztikai hivatala a hétvégén.

Szaúd-Arábiában, amely a világ legnagyobb olajexportőr állama és a Közel-Kelet legnagyobb gazdasága, egy sor megszorító intézkedést hozott azóta, hogy 2014 nyarán összeomlott a kőolaj világpiaci ára. A költségvetés bevételeinek több mint 90 százalékát biztosította 2014-ig a kőolajból származó jövedelem.

Az olajárak zuhanása miatt az ország vezetése kidolgozta a bevételek diverzifikálását célzó tervet, ideértve az általános forgalmi adó bevezetését és az állami tulajdonban álló olajvállalat, az Aramco részleges privatizálását.

A szaúdi király fia, Mohamed bin Szalmán herceg, trónörökös tavaly áprilisban hozta nyilvánosságra a Vízió 2030 névre hallgató tervét, amelynek alapján diverzifikálnák a gazdaságot, hogy megszüntessék a kőolajipartól való függőséget. Elemzők azonban nem nagyon bíznak a terv sikerében.

Szaúd-Arábia költségvetési hiánya az utóbbi három évben több mint 200 milliárd dollárra duzzadt, és az idén további 53 milliárd dollárral növekedhet. A deficitet részben a nemzetközi és hazai piacon felvett hitelekből, részben tartalékaiból fedezte.

Ha a gyászos számok nem javulnak, Szaúd-Arábia gazdaságának teljesítménye a 2008-ban kirobbant pénzügyi világválság óta először idén csökkenni fog.

A Nemzetközi Valutaalap arra számít, hogy a szaúdi gazdaság idén csak 0,1 százalékkal bővül a 2016-ban mért 1,7 százalékos, illetve a 2015-ben elért 3,4 százalékos GDP-növekedés után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.