Tizenegy percen keresztül tüzelt a Las Vegas-i mészáros

A nyugdíjas könyvelő körültekintően készült a merényletre: kamerával figyelte a rendőröket, s kéttucatnyi fegyvert hozott magával.

MN
2017. 10. 04. 5:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden jel arra mutat, hogy Stephen Paddock, a Las Vegas-i tömegmészárlás elkövetője alaposan felkészült a bűntényre, és minden lehetőséggel számolt – erről beszélt szerda hajnali sajtótájékoztatóján Joseph Lombardo, Clark megye seriffje.

Lombardo több, a sajtóban már korábban megjelent értesülést is összegzett: Paddock eszerint több ezer lőszert és 23 sorozattüzeléshez átalakított lőfegyvert halmozott fel a Mandala Bayen kivett hotelszobájában, a fegyvereket pedig úgy rejtette el, hogy a takarítószemélyzet sem vett észre semmit.

A 64 éves férfinak arra is volt gondja, hogy bekamerázza hotelszobája környezetét, így láthatta a folyosón közeledő kommandósokat is, és öngyilkos lett, mielőtt elfoghatták volna. A megyei seriff szerint a merénylő legalább 9–11 percen keresztül tüzelt a countryfesztivál látogatóira.

A nyomozók később összesen 47 fegyvert találtak három általuk átfésült helyszínen – Paddock hotelszobájában, Mesquite városi otthonában és egy másik hozzá köthető, renói ingatlan területén, írja az MTI.

Az előre eltervezettségre utal az is, hogy a milliomosnak tartott, szerencsejátékból és ingatlanbefektetésekből meggazdagodó férfi a merénylet előtti napokban 100 ezer dollárt utalt át egy Fülöp-szigeteki számlára; élettársa, az ausztrál állampolgár Marilou Danley pedig az utalás idején szintén a Fülöp-szigeteken tartózkodott, bár az nem egyértelmű, hogy a pénzt tényleg neki szánta Paddock, és hogy hozzá is fért-e a számlához. 

Bár a hétfői hírek még arról szóltak, hogy Paddock barátnőjét tisztázták a rendőrök, kedden Joseph Lombardo azt nyilatkozta: a nő ismét a rendőrség érdeklődésének homlokterébe került, mert mégis köze lehet a történtekhez. „Beszélünk vele” – szögezte le Lombardo. A nyomozók azt remélik, hogy a 62 éves Marilou Danley, aki együtt élt Paddockkal, segíthet az indítékok feltárásában. Az asszony a jelek szerint már elhagyta a szigetországot, nem találják a helyi belügyminisztérium munkatársai sem – egy, a CNN hírtelevíziónak nyilatkozó igazságügyi forrás viszont úgy tudja, a nő kedd éjszaka a Fülöp-szigeteki fővárosból, Manilából visszatért Los Angelesbe, és ott a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) emberei fogadták.

A hidegvérrel elkövetett gyilkosság okairól ugyanakkor eddig semmit nem lehet tudni: Stephen Paddock jómódú volt és büntetlen előéletű – élete folyamán egyetlen közlekedési kihágását tartották számon –, családja és közelebbi ismerősei sem feltételezték róla, hogy ilyesmire lenne képes.

 

A férfi apja, a pszichopatának tartott Patrick Benjamin Paddock ugyan egy időben Amerika legveszélyesebb körözött bűnözőjének számított – aztán húsz évet töltött börtönben fegyveres bankrablás miatt. Stephen Paddockot és testvéreit anyjuk nevelte, a Las Vegas-i mészáros alig ismerte az apját. Sajtóértesülések szerint Stephen Paddock komolyabb összeget veszített kártyán a tömeggyilkosság előtti napon, de ez nem magyarázza magát a gondosan eltervezett bűntényt, amelynek előkészítéséhez napok kellettek.

Donald Trump amerikai elnök mielőtt Puerto Ricóba indult a hurrikán károsultjait meglátogatni, újságíróknak, azt mondta: Stephen Paddock „tébolyult” ember volt.

A kongresszusban a politikusok egyperces néma csenddel adóztak az áldozatok emlékének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.