Trump jó barátságot kötött a fegyverlobbival

Az amerikai elnök kampányát 30 millió dollárral támogatta a legnagyobb fegyverlobbi-szervezet.

Földi Bence
2017. 10. 04. 10:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy az lenni szokott, minden idők legvéresebb amerikai lövöldözését – amely Las Vegasban történt helyi idő szerint vasárnap este – követően is kiújult a szabad fegyvervásárlásról és -viselésről szóló vita az Egyesült Államokban. A helyzet annyiban más most, mint korábban, hogy ezúttal olyan elnök ül a Fehér Házban Donald Trump személyében, aki a korábbiaknál jóval szorosabb viszonyban van a szabad fegyverviselést lehetővé tevő második alkotmánykiegészítés mellett sorozatosan kiálló Országos Lőfegyverszervezettel (National Rifle Association – NRA).

A kapcsolat már csak azért is érdekes, mert Trump korábban maga is támogatta a fegyvervásárlók ellenőrzésének szigorítását. Ám a későbbi elnök a republikánus kampány idején már váltott, és a potenciális szavazóbázisnak jobban tetsző üzenetet fogalmazott meg. Az NRA pedig már tavaly májusban jó lóra tett, amikor elkezdte támogatni Trumpot – végül harmincmillió dollárt (közel nyolcmilliárd forint) adtak a későbbi elnök kampányának. Ennek eredményeként az NRA vezetője, Wayne LaPierre már az elnöki ciklus második hetében meghívót kapott a Fehér Házba egy konzervatív vezető politikusokkal való találkozóra.

Sőt, áprilisban Trump lett három évtized után az első amerikai elnök, aki beszédet mondott az NRA évente megrendezett vezetői fórumán. A szövetség korábban felemás viszonyt ápolt a republikánus kormányokkal: idősebb George Bush például kilépett a szervezetet 1991 óta vezető LaPierre egyik „menetrend szerinti” kormányellenes kirohanását követően. Ifjabb Bush azonban már-már baráti viszonyt ápolt az NRA-jel, ám még ennél is nagyobb összeborulást láthatunk Trump és LaPierre részéről.

A felek egyébként hasonlóak a megnyilvánulásaikat tekintve: a demokratákat és a médiát ellenségnek látják, e csoportok elleni támadásaikért sosem kérnek bocsánatot. Az NRA június végén például olyan videót tett közzé, amelyben azt a kérdést, hogy miért jó belépni a szervezetbe, így válaszolták meg: mert ekképpen lehet fellépni a leghatékonyabban a folyton tüntető és romboló liberális politikai ellenfelekkel szemben. Nem csoda, hogy ilyen erős üzenetű támadást intézett a mintegy ötmillió tagú szervezet az elnökválasztást elbukó demokratákkal szemben, hiszen az NRA érzi, erős szövetségese van a Fehér Házban.

A fentiek alapján egyértelmű, hogy a Trump-adminisztráció nem fog módosítani szövetségi szinten a törvényeken, még ha az elnök ma sejtelmesen azt is ígérte, hogy később beszélhetnek a jogszabályról. Ez a fegyverlobbinak negatív fejlemény, nekik ugyanis az a legmegfelelőbb, ha a politikusok – mint például Barack Obama – azzal fenyegetőzik, hogy szigorít a szabályozásokon, nem hiába nevezték az első afroamerikai elnököt „a legjobb fegyverkereskedőnek”. Elnöksége első évében, 2008-ban a fegyvereladások számával nagyjából megegyező fegyverellenőrzésekből 13 milliót folytattak le, 2016-ban pedig már 27,5 milliót.

Az idei első félév adatai szerint azonban jelentősen csökkenhet a fegyvereladások száma. Ez az amerikai fegyvermizéria ellentmondása: minél inkább riogatnak törvényi szigorítással, annál több nagyobb a kereslet, ám ha fegyverbarát elnök kerül hatalomra, már nincs miért fegyverexpókra járni. A fegyveripar ugyanakkor komoly hajtóereje az amerikai gazdaságnak, problémájukat Trump elnök is felismerte, nem csoda, hogy bejelentette, az ország kész kézifegyvereket is exportálni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.