Tűzijátéknak hitték, hogy vadásznak rájuk

Vér mindenütt, a támadó pedig újra és újra lőtt: túlélők meséltek Amerika legnagyobb tömegmészárlásáról.

Koncz Tamás
2017. 10. 02. 14:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nézők közül először sokan nem is értették, mi történik, ártatlan hangeffektnek hitték a lövéseket, a kezdeti tanácstalanság után viszont tömegpánik tört ki a Las Vegas-i countryfesztiválon, melyen legalább 58 ártatlant lőtt agyon és kétszázat megsebesített egy merénylő, aki a CNN szerint tíznél is több automata fegyvert használt tette elkövetéséhez.

Az amerikai hírportálokon és a közösségi oldalakon keringő helyszíni beszámolók alapján megdöbbentő kép rajzolódik ki: a több ezer néző egymást taposva próbált a közeli utcákra és épületekbe menekülni, mikor a támadás gyanúsítottja, a 64 éves Stephen Paddock újra és újra tüzet nyitott rájuk a közeli Mandalay Bay hotel 32. emeletéről. A fegyveres perceken keresztül folytatta a mészárlást és több száz töltényt lőhetett ki.

Egy fiatal pár, Logan Cruz és Liberty Presser a tömeg közepén állt, Jason Aldean koncertjét hallgatták, és így közvetlen közelről látták az eseményeket.

– A harmadik számnál járhattunk, amikor meghallottuk a ropogást. Először tűzijátéknak gondoltuk, a durrogássorozat pedig úgy tíz másodperc múlva megismétlődött. Aztán a koncert leállt, az énekes lerohant a színpadról, és kialudtak a fények. Akkor kezdődött a pánik – mesélték a BBC-nek.

A pár ekkor már tudta, hogy támadás érte őket, mindenhonnan ordították, hogy „a földre, a földre!”. Sokan lekuporodtak, a fegyveres viszont újra és újra töltött és csak lőtt – ekkor a tömeg futni kezdett. – Mindenütt vér folyt, láttunk egy fiatal lányt vérbe borult arccal, véres mellkassal, gyerekek is rohantak a tömegben – mondta Cruz.

Storm Warren, a Sirius FM rádió műsorvezetője is a színpad mögött dolgozott, amikor a lövöldözés megkezdődött: mint a CNN-nek mesélte, tucatnyi golyó csapódott be a fő színpadra is, a rendezvényszervezők, technikusok pedig a platform mögött, alatt próbáltak menedéket keresni. Amikor a sorozatok leálltak, Warren maga is segítséget nyújtott a sebesülteknek. – Azt láttam, hogy mindenki kiveszi részét a mentésből, ha egyáltalán beszélhetünk ezúttal örömről az ürömben, akkor ez volt az – jegyezte meg a rádiós.

A BBC-hez beküldött felvételek szerint a környéken járó autósok azonnal beszálltak a sebesültek mentésébe és kórházba szállításába, volt, aki a helyszínre riasztott rendőrjárőrök autói mögött talált fedezéket.

A BBC helyi tudósítója szerint Las Vegas vesztegzár alá került a támadás után, a koncerthelyszínhez közeli utakat lezárták, a városban mindenütt kék fények villóztak.

A Los Angeles-i mészárlás után Donald Trump Twitter-üzenetben küldött részvétnyilvánítást az áldozatok hozzátartozóinak és a Fehér Ház sajtószolgálatán keresztül is kifejezte együttérzését. 

A koncertjét megszakító és elmenekülő Jason Aldean később Instagram oldalán jelezte, hogy ő és csapata biztonságban vannak: „Szörnyű éjszaka volt a mai, nem tudom, mit mondhatnék ( ), fáj a szívem, hogy ez azokkal történt, akik csak egy kikapcsolódásra vágytak és ezért jöttek el a koncertre” – írta a zenész.

A történtek miatt részvétét fejezte ki Theresa May brit kormányfő, és – szintén a Twitteren – együttérzést nyilvánított Stefan Löfve svéd és Lars Løkke Rasmussen dán miniszterelnök is. Malcolm Turnbull, Ausztrália kormányfője úgy nyilatkozott, hogy egész Ausztrália gyászolja a Las Vegas-i vérontás áldozatait. Együttérzését fejezte ki Áder János magyar köztársasági elnök is. Táviratot küldött Donald Trumpnak, amelyben az egész magyar nép és a maga nevében a legmélyebb részvétéről biztosította kollégáját. Vlagyimir Putyin orosz elnök kegyetlenségével sokkoló bűncselekménynek nevezte a történteket. António Guterres ENSZ-főtitkárt megrázta a szörnyű Las Vegas-i bűncselekmény, és levélben fejezi ki észvétét az amerikai vezetésnek – közölte Farhán Hak, az ENSZ-főtitkár helyettes szóvivője.

A Las Vegas-i lövöldözésben ötvenen haltak meg és legalább kétszázan megsebesültek, közöttük két rendőr is. Ez volt az Egyesült Államok történetének eddigi legtöbb halálos áldozattal és sebesülttel járó támadása – aminek okát még mindig nem ismerjük. A 64 éves gyanúsított ugyanis nem utalt semmilyen módon szándékaira, büntetlen előéletű volt; korábban tettestársának hitték ázsiai származású barátnőjét, Marilou Danley-t is, ám a jelenlegi adatok szerint nem vett részt a mészárlásban. 

A BBC összefoglalója szerint az utóbbi 18 évben fokozatosan durvultak és egyre több életet követeltek az amerikai fegyveres támadások: míg a Columbine iskolai mészárlás elkövetői 12 tanárral és diákkal végeztek, tavaly már 49 embert mészároltak le egy floridai diszkótámadás során.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.