Ukrán nacionalisták szétvertek egy tárgyalótermet, és elbarikádozták magukat

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint a helyszínen dolgozó munkatársukat is őrizetbe vették.

MTI
2017. 10. 24. 9:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zavargás Mikola Kohanyivszkij tárgyalásán tört ki. A férfi az Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN) nevű mozgalom fegyveres önkéntes zászlóaljának a parancsnoka. Múlt szombaton vették őrizetbe, miután összeverekedett a szintén szélsőségesen nacionalista Jobboldali Szektor (PSZ) egyik aktivistájával, majd önvédelmi fegyverrel többször rálőtt. A bíróságnak arról kellett volna döntenie, hogy meghosszabbítja-e a garázdasággal vádolt Kohanyivszkij fogva tartását vagy szabadlábra helyezi az ítélethozatalig.

Kohanyivszkij ügyvédje és hívei szerint estére lejárt az az idő, amíg őrizetben tarthatták, a bíróság azonban kedd délelőttre napolta el a tárgyalást. Támogatói attól tartva, hogy visszaviszik őt a fogdába, elbarikádozták a terem kijáratát. Rohamrendőrök megpróbáltak áttörni a barikádon – könnygázt is bevetettek –, de Kohanyivszkij hívei visszaverték őket, és az éjszakát is bent töltötték a bírósági tárgyalóban.

Helyszíni jelentések szerint a különleges rendőri alakulat tagjai a reggeli órákban ismét megrohamozták a helyiséget. Őrizetbe vettek mintegy húsz – egyes források szerint harminc – aktivistát, és rabszállító autóval elszállították őket.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint a helyszínen dolgozó munkatársukat is őrizetbe vették, és többször megütötték a rendőrök. A tudósító próbálta igazolni magát, de állítólag a rendőrök kitépték a kezéből az újságírói igazolványát.

A hírügynökség beszámolója szerint a rohamrendőrök a Hromadszke ukrán televízió munkatársát is bántalmazták, kameráját pedig összetörték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.