A lázadás elmaradt, a radikálisok itt vannak

Az európai rendpártiak számára csalódás lehetett az idei év.

Ruzsbaczky Zoltán
2017. 11. 12. 14:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A társadalmi problémák ellenére nem lett 2017 a lázadás éve Európában, a radikális fordulat elmaradt, és bár számos választást rendeztek idén, gyakorlatilag nem került hatalomra olyan jobboldali kormány, amely a magyaréhoz hasonló vagy még attól is jobbra sorolt politikát képviselne – pedig Orbán Viktor is ezt jövendölte év elején. A kormányfő által is emlegetett lázadás éve nagyjából arról szólt volna, hogy a hagyományos európai fősodortól jobbra álló, attól konzervatívabb, migrációt elutasító pártok törnek előre kontinensünkön. Franciaország, Hollandia, Ausztria – e három országban például komoly reményekkel vágtak neki a választásoknak a jobboldali erők, ám mégis egyedül Ausztria az, ahol a Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppárt (ÖVP) sikerével hasonló értékeket valló politikai erő jutott hatalomra.

– Kurz Orbánhoz hasonló úton jár, mérsékelt konzervatív politika felől halad egyfajta rendpártiság felé, ám a magyar miniszterelnöknél mérsékeltebbnek számít – állítja Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója. Az újdonsült kancellár szigorú állásponton van menekültkérdésben, Orbánhoz hasonlóan ostorozta például a nyitott határok politikáját. „A menekültkérdésben a Németország és sok osztrák és svéd politikus által kijelölt út teljes mértékben rossz volt, s nem felelt meg az európai jognak” – közölte korábban Kurz. Ausztria jobbratolódását tovább segítheti, ha az ÖVP-nek a koalíciós tárgyalásokon sikerül megegyezni a radikális szabadságpárttal (FPÖ), s ezáltal a két alakulat együtt irányítja majd nyugati szomszédunkat.

Hollandiában nagy reményekkel indult Geert Wilders Holland Szabadságpártja, ám csak a második helyen futott be, kormányt a mérsékelt politikai erők alakíthattak Mark Rutte miniszterelnök pártja, a konzervatív Szabadság és Demokrácia Néppártja vezetésével. Franciaországban sem ért el áttörést Marine Le Pen és a Nemzeti Front, a szélsőjobboldali politikus bejutott ugyan az elnökválasztás második körébe, de ott alulmaradt Emmanuel Macronnal szemben.

Az egyik legkomolyabb változást mégis Németország könyvelheti el, pedig a helyi populista Alternatíva Németországnak (AfD) pártja nem volt esélyes a győzelemre. De a német társadalom egy részének menekültekkel szembeni érzéseit meglovagoló alakulat bejutott a Bundestagba, ahol szélsőjobboldali vagy idegenellenes erő a második világháború óta nem képviseltette magát. – Az eredményt mérföldkőnek nem nevezném, de az AfD bejutása komoly változásokat hozhat. A Bundestagban korábban tabunak számító, szalonképtelennek tartott témák jelenhetnek meg, így a törvényhozás stílusa is megváltozhat – közölte kérdésünkre Tóth Csaba.

Az elemző szerint nem a radikális jobboldali vagy éppen új jobboldalinak nevezett formációk okoztak csalódást, inkább eleve nem volt reális elvárás, hogy áttörést érhetnek el. – Amikor a magyar miniszterelnök a lázadás évéről beszélt, inkább a saját vágyait helyezte előtérbe, ám kifelejtette a számításból, hogy ezen pártok közül senkinek nincs a kezében kétharmados parlamenti többség, kiterjedt médiahálózat vagy éppen a riválisaikét meghaladó pénzügyi háttér – magyarázta Tóth Csaba, összehasonlítva a magyar helyzetet más országokéval.

Felvetődik a kérdés, hogy ha a kontinens közvéleményét alapjaiban megrázó menekültválság, a szélsőségek erősödése, valamint a terrortámadásoknak a nyugati mindennapok részévé válása sem tolta előre a jobboldal radikálisabb részéhez tartozó pártokat, nem irreális-e, hogy valaha ilyen politikai erő kormányozzon nyugati országot. Tóth Csaba szerint erről nincs szó, hiszen a radikalizmus megerősödéséhez menekültek sem feltétlenül kellenek – a menekültellenesség éppen azokban az országokban a legnagyobb, ahol a legkevesebb van belőlük. – Bármikor feltűnhet egy olyan politikus Nyugat-Európában, aki jó stratégiával és némi szerencsével képes lehet magához ragadni a hatalmat. Ehhez menekültválságra sincs szükség – közölte Tóth.

Szerinte ebből a szempontból leginkább a jövő tavaszi olasz választásokra lesz érdemes figyelni. Itt ugyanis két párt is nacionalista és euroszkeptikus profilt tud magáénak, sőt, kifejezetten sikeresnek is tűnnek: az Öt Csillag Mozgalom egyes mérések szerint még a Matteo Renzi-féle Demokrata Pártot is megelőzve az első helyen áll, az Északi Liga a Silvio Berlusconi-féle Forza Italiával van nagy versenyben a harmadik helyért.

Skandináviában is egyre erősebbek az új jobboldali pártok, itt azonban az elszigetelés problémájába ütköznek. A Svéd Demokraták pártja sokáig a legnépszerűbb politikai erő címéért is versenyben volt, és noha az utóbbi időben visszaesett, nem csak ezért esélytelen a kormányra kerülése. Ha megnyeri is a jövő évi választásokat, senki nem lenne hajlandó koalíciót kötni velük, ez pedig a kompromisszumokra és szövetségekre épülő svéd rendszerben teljesen ellehetetlenítené egy kabinet megalakítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.