„Bizalmas” küldetése lehetett az eltűnt tengeralattjárónak

Az argentin haditengerészet cáfolja, szerinte nem hajtott végre titkos feladatot a San Juan.

MN
2017. 11. 25. 8:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Enrique Balbi az üggyel kapcsolatos napi sajtótájékoztatóján kapta azt a kérdést, miszerint a tengeralattjáró legénységének valamiféle titkos feladata volt-e, vagy esetleg valamelyik külföldi ország részéről érhette-e támadás. „Sem titkos, sem más különleges misszióról nincs szó” – felelte a szóvivő, hozzátéve azt is: semmi jel nem utal arra, hogy bármiféle agresszió történt volna.

Ezzel szemben Marta Yánez bírónő, aki a San Juan eltűnésének körülményeit vizsgálja, úgy vélekedett, hogy valamiféle „bizalmas jellegű ügynek” a kellős közepébe került. Nem zárta ki, hogy a tengeralattjáró – mivel a haditengerészet feladata védelmezni Argentína területi épségét – esetleg valóban bizalmas jellegű feladatot látott el.

A bírónő kérdésre válaszolva semmit nem tartott kizártnak azzal a robbanással kapcsolatban, amelyet egy hete abban a térségben észleltek, ahol három órával utolsó bejelentkezése után eltűnt a San Juan. A vizsgálat még csak most kezdődik – mondta, hozzáfűzve, hogy jelenleg várják a haditengerészet részéről a tengeralattjáró küldetésével kapcsolatos információkat – írja az MTI.

A San Juan nevű, német gyártmányú tengeralattjáró – amelyet 1985-ben állítottak hadrendbe Argentínában, s amelyet néhány évvel ezelőtt újítottak fel – november 13-án indult el az ország egyik legdélibb pontjáról, Ushuaiából saját támaszpontja, a fővárostól 400 kilométerre délre fekvő Mar del Plata felé a fedélzetén 44 tengerésszel. Utoljára két nappal később a San Jorge-öböl térségéből, az argentin partoktól 432 kilométerre jelentkezett be, onnantól kezdve azonban semmit nem lehet tudni róla.

Csütörtökön került nyilvánosságra, hogy szokatlan zajt, „hidroakusztikus anomáliát” rögzítettek három órával a tengeralattjáró utolsó bejelentkezését követően abból a térségből, ahol eltűnt. Később arról számolt be a haditengerészet, hogy olyan információkat kapott, amelyek szerint a rögzített anomália robbanás hangja lehetett. A szonárral rögzített, feltűnő jelenséget egy egyesült államokbeli intézet észlelte, de csak utóbb értesítette az argentin hatóságokat.

A szóvivő korábban azt mondta: valószínűtlen, hogy a tengeralattjáró felrobbant volna, mert egy akkora detonáció nem maradhatott volna észrevétlen. Egy későbbi sajtótájékoztatóján azonban már arról számolt be, hogy több forrástól, mások mellett a bécsi székhelyű Átfogó Atomcsendegyezmény Szervezetétől (CTBTO) is olyan információkat kapott a haditengerészet, amelyek szerint az említett anomália valóban robbanás volt. Úgy fogalmazott, hogy egy szokatlan, egyszeri, erőteljes, nem nukleáris robbanásnak megfelelő hangot rögzítettek november 15-én, néhány órával azután, hogy nyoma veszett a tengeralattjárónak.

Egyre inkább fogytán a remény a negyvennégy tengerész számára. Noha az élelmiszer és az üzemanyag kilencven napra is elegendő, hét nappal a San Juan eltűnése után mostanára kimerülhetett a fedélzetén lévő oxigénkészlet. A túlélésre a feltételezések szerint akkor van esély, ha az eltűnt tengeralattjárónak sikerült felemelkednie a felszínre, vagy a jármű levegőztetőcsövén keresztül sikerült levegőt juttatni a fedélzetre.

Korábban azt is elképzelhetőnek tartották, hogy a legénység morzekódokat adott le a tengeralattjáró falán, ám később bebizonyosodott, hogy téves információ, mivel az észlelt hangok „biológiai forrásból” származtak. A valódi üzenetváltás november 15-én, szerdán történt. Akkor az akkumulátorokkal kapcsolatos műszaki hibáról számoltak be a járműről, ám még ez sem vezethetett volna tragédiához, mivel az ilyen jellegű hiba nem ritka, máskor nem jelentett komolyabb kockázatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.