Donald Trump nem találkozik külön Vlagyimir Putyinnal

A Fehér Ház szerint csak összefutnak és köszönnek egymásnak. Lehet, hogy Manilában tartanak megbeszélést.

MN
2017. 11. 10. 6:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Soha nem nyert megerősítést, hogy lesz külön találkozó a két államfő között, és ténylegesen nem is lesz időpont-egyeztetési nehézségek miatt” – mondta Sarah Sanders, a Fehér Ház sajtótitkára újságíróknak, mielőtt az amerikai elnök gépe leszállt a vietnami Danangban. „Tény, hogy egy helyszínen lesznek. Az, hogy összefutnak és köszönnek egymásnak, lehetséges és valószínű, de tervezett, hivatalos találkozó közöttük nem szerepel a napirendben, és nem is számítunk arra, hogy lesz ilyen” – tette hozzá. A sajtótitkár lehetségesnek nevezte, hogy a két elnök a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozóján, Manilában tart külön megbeszélést, amely közvetlenül az APEC-csúcs után lesz.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter még csütörtökön Pekingben úgy nyilatkozott, hogy akkor tart a két elnök külön hivatalos találkozót Danangban, ha lesz érdemi megbeszélnivalójuk, például ha jelentős haladást tudnak elérni Ukrajna vagy Szíria ügyében.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője viszont péntek reggel azt mondta orosz hírügynökségek jelentése szerint, hogy még mindig egyeztetnek a danangi találkozóról. „Az egyeztetés még tart, nem világos, hogy mi lesz” – mondta.

„Tény, hogy egy helyszínen lesznek. Az, hogy összefutnak és köszönnek egymásnak, lehetséges és valószínű, de tervezett, hivatalos találkozó közöttük nem szerepel a napirendben, és nem is számítunk arra, hogy lesz ilyen” – tette hozzá.

Donald Trump múlt pénteken indult el eddigi leghosszabb, tizenegy napos külföldi útjára, mely során öt ázsiai országot – Japánt, Dél-Koreát, Kínát, Vietnamot és a Fülöp-szigeteket – érint. 

Az amerikai elnök pénteken Twitteren közölte: a kereskedelmi kérdések és Észak-Korea terén is nagyon eredményesek voltak a tárgyalások Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Több részletet nem közölt, de Hszit „népe igen tisztelt és nagy hatalmú képviselőjének” nevezte.

Kampánya során Trump többször bírálta Kínát, mert a két ország kereskedelmének mérlege erőteljesen Kína javára billent el az elmúlt évek folyamán. Most az elnök azt írta: nem hibáztatja Kínát, mert a korábbi kormányok alkalmatlansága tette lehetővé, hogy az Egyesült Államokat 100 milliárdokkal megkárosító helyzet alakuljon ki.

„Hogy lehetne Kínát hibáztatni, ha kihasznált olyanokat, akiknek fogalmuk sem volt semmiről? Én is ezt tettem volna” – írta a Twitteren Trump.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.