Letette hivatali esküjét a „Krokodil” Zimbabwéban

Mnangagwa november elejéig az ország alelnöke volt, de Mugabe menesztette tisztségéből.

MN
2017. 11. 24. 10:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 75 éves Mnangagwát a Zimbabwe Afrikai Nemzeti Uniója – Hazafias Front (ZANU-PF) kormánypárt jelölte az államfői tisztségre azután, hogy Robert Mugabe, az ország első vezetője egy katonai puccsot követően lemondott – írja az MTI.

Az új államfő a jövő évi választásig látja el az elnöki feladatokat. „Támogatom mindazt, ami segíti, és ellenzem mindazt, ami károsítja Zimbabwét – ismételte a fogadalom szövegét. – Esküszöm, hogy megvédem és pártolom a zimbabwei nép jogait.”

Ezt követően Constantino Chiwenga tábornok, a katonai puccs vezetője és a biztonsági erők parancsnokai hűséget fogadtak az új elnöknek.

A beiktatáson Edgar Lungu zambiai elnök, Ian Khama botswanai vezető, Filipe Nyussi, Mozambik államfője, valamint Nickey Iyambo namíbiai alelnök is megjelent. A rendezvényen zimbabwei ellenzéki vezetők is részt vettek, köztük a Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) nevű tömörülést vezető Morgan Tsvangirai.

Bár Jacob Zuma dél-afrikai elnök hiányzott a ceremóniáról, gratulált az új zimbabwei államfőnek, és kijelentette: reméli, hogy Mnangagwa sikeresen vezeti majd országát a Mugabe uralmának végét követő átmeneti időszakban. Zuma a dél-afrikai fővárosban, Pretoriában fogadta Joao Lourenco angolai elnököt pénteken, ezért nem tudott részt venni a beiktatási ünnepségen.

Robert Mugabe azóta állt az ország élén, hogy Zimbabwe 1980-ban kivívta függetlenségét. Kedden a hadsereg és a kormányzó párt nyomására lemondásra kényszerült.

Mint megírtuk, a közelmúltban Mugabe menesztette Mnangagwát az alelnöki pozícióból, és Gucci Grace gúnynéven elhíresült feleségét akarta utódjaként látni. Ezt követően döntött úgy a hadsereg, hogy átveszi az ország irányítását. A harminchét éves állam ezzel története első államcsínyét élte át, és csatlakozott az afrikai országok többségéhez: a kontinensen Zimbabwével együtt már harminchét ma is létező államalakulatban zajlott le sikeres vagy sikertelen puccskísérlet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.