Nyolc katalán minisztert tartóztattak le, elfogatóparancs Puigdemont ellen

A függetlenségpárti vezetők ellen lázadás, zendülés és közpénzekkel visszaélés a vád, 30 évet is kaphatnak.

MN
2017. 11. 02. 16:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol főállamügyész európai elfogatóparancs kibocsátását kérte Carles Puigdemont katalán elnök és négy más vezető ellen, akik részt vettek a Madrid által illegálisnak nyilvánított függetlenségi népszavazás szervezésében. Mind az öten elmulasztották a megjelenést egy meghallgatáson a spanyol legfelső bíróság előtt, ahol lázadás, zendülés és közpénzekkel visszaélés miatt emeltek vádat ellenük. A bíróság várhatóan pénteken dönt az elfogatóparancs kiadásáról.

A regionális kormány kilenc másik tagja megjelent a bíróságon, közülük nyolcat a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett. Köztük van a katalán tartományi kormány alelnöke, Oriol Junqueras is. A bíró 50 ezer euró óvadékot írt elő a kilencedik gyanúsított, Santi Vila volt kormánytanácsadó – aki még a függetlenség kimondása előtt kilépett a kabinetből –számára, vagyis több mint 15 millió forintot kell letennie, ha szabadlábra akar kerülni.

A bíró úgy látta nagy esélye van annak, hogy a gyanúsítottak ismét bűncselekményt követnek el, bizonyítékokat semmisítenek meg, illetve elhagyják az országot – akárcsak Carles Puigdemont tette. A lázadásért egyébként akár 30 éves börtönbüntetést is ki lehet szabni Spanyolországban.

Jaume Alonso Cuevillas ügyvéd, aki több kormánytagot is képvisel, a tárgyalást követően Twitter-oldalára azt írta ki: „szomorú nap a demokrácia számára”. A sajtónak pedig azt mondta: szerinte a vádhatóság által felsorolt bűncselekmények nem állnak meg. Kifogásolta, hogy a bíróság a kényszerintézkedésekről egységesen döntött, nem mérlegelte az egyéni körülményeket, mint például az állandó gyógyszeres kezelés vagy kiskorú gyermek. Az idézéseket kevesebb mint 24 órája kapták meg, mégis megjelentek, annak ellenére, hogy a védelemnek nem állt rendelkezésére elég idő a felkészülésére.

Puigdemont ügyvédje azzal magyarázta az elnök távolmaradását, hogy a légkör jelenleg nem volt megfelelő a Belgiumban tartózkodó – de menedékjogot nem kért – elnöknek a megjelenésre.

Spanyolország a diktatúra bukása óta legsúlyosabb alkotmányos válságát éli, miután október 1-jén függetlenségi népszavazást tartottak Katalóniában. A referendum Madrid szerint illegális volt, és rendőri erővel igyekeztek megakadályozni. A tartományi parlament először csak meglebegtette a függetlenség kikiáltását, mire a madridi kormány kilátásba helyezte az autonómia felfüggesztését. 

A múlt pénteken a barcelonai parlament kimondta a Katalán Köztársaság megszületését, a madridi szenátus viszont az alkotmány 155. cikkének alkalmazását, amely alapján a kabinet menesztette a katalán tartományi kormányt és új választásokat írt ki decemberre. Ezzel párhuzamosan büntetőeljárást indítottak a katalán függetlenségpárti vezetők ellen. Puigdemont Brüsszelbe távozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.