Szia, Jamaica: kiszámíthatatlanná vált Németország

Hétfő: megint egy nagy lépéssel közelebb a német előre hozott választásokhoz.

Kuthi Áron
2017. 11. 20. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A liberális FDP kivonulásával a koalíciós tárgyalásokról Németország számára immár az egyetlen felelős döntés a kereszténydemokrata-szociáldemokrata nagykoalíció létrehozása lenne – vélekedett lapunknak Hegedűs Dániel külpolitikai elemző, aki szerint egyedül így lehet elkerülni azt, hogy Németország az elkövetkező időszakban béna kacsaként tengődjön. Kifejtette, hogy Frank-Walter Steinmeier államfő, aki végső soron dönt, hogy kormányalakítással bízza-e meg Angela Merkelt, vagy új választásokat ír ki, nagyon nem szeretne előre hozott voksolást, a kisebbségi kormányzás megindítása pedig csak a jelenlegi válság megoldásának halogatása lenne.

Az előre hozott választások végső soron a bevándorlásellenes Alternatíva Németország (AfD) pártjának malmára hajtaná a vizet. Az FDP kivonulása már csak azért is nehezen érthető Hegedűs szerint, mert bár biztosan el akarják kerülni, hogy Merkel korábbi koalíciós partnereihez hasonlóan őket is bedarálják, önálló kormányalakításra nincs esélyük, az előre hozott voksoláson esetleg megszerezhető plusz 1-2 százalék ellenére Christian Lindner számára a már kialkudott alkancellári és pénzügyminiszteri poszt lenne a maximum, amit elérhet.

A Martin Schulz vezette szociáldemokrata SPD számára az előre hozott voksolás igencsak rossz opció lenne, hiszen a párt belső megújításának közepén aligha érnének el jó eredményt, egy kisebbségi kormánnyal szemben viszont aligha tudnák eljátszani a legerősebb ellenzéki párt szerepét, hiszen a CDU leginkább pont csak a szociáldemokraták külső támogatásával tudna kormányozni. „Hatalmas nyomás lesz a következő időszakban a szociáldemokratákon, Németországnak szüksége van rájuk, a felelős döntés részükről egy nagykoalíciós részvétel lenne” – közölte velünk Hegedűs, aki szerint ugyanakkor ez ellentmondana a választások után az ellenzékbevonulásról hozott döntéssel, és hosszú távon áshatja alá az SPD társadalmi támogatottságát. Emiatt az érdekellentét miatt pedig nehéz előre látni, milyen döntést hoz majd végül a szociáldemokrata pártvezetés.

Kényszerhelyzetben navigál a választások óta a német CDU, mert kulturálisan teljesen eltérő pártokat kényszerített egy asztalhoz a választási eredmény, a pártoknak nem is lehetett közös elképzelésük a jövőről –  mondta lapunknak Kiss J. László. Az egyetemi tanárt egyáltalán nem lepte meg a német koalíciós tárgyalások kútba esése, egyben indokoltnak tartja a a liberálisok kilépését, mivel a CDU–CSU–FDP–Zöldek felállás szerinte úgysem eredményezett volna dinamikus kormányzást. Egy súlyos kompromisszumok árán létrejövő koalíció nem tud releváns módon reagálni a felgyorsult világ eseményeire – vélte lapunk megkeresésére. A Magyar Nemzet azután beszélt a szakértővel, hogy vasárnap késő este kudarcba fulladtak az egyeztetések Berlinben, és gyakorlatilag köddé vált a pártok színe alapján elnevezett elméleti Jamaica-koalíció. 

A pártok alapvetően mást gondolnak Németország modernizációjáról 

- mondta Kiss J. László. A Németország-szakértő szerint ami történt, annak súlyos politikai költségei lesznek, de nem csak az Angela Merkel kancellár vezette kereszténydemokratáknál. Merkel túl van már zenitjén, most már a túléléséről szól a küzdelem. Tulajdonképpen már egy Merkel utáni korszakban vagyunk, ahol helyet követel az új politikai generáció. A német belpolitika kiszámíthatatlanná vált, és azért új ez a helyzet, mert ez eddig nem volt jellemző az országra – összegzett a szakértő.

A kereszténydemokraták szeptember 24-én történelmük második legrosszabb eredményét érték el a szavazatok 26,8 százalékának begyűjtésével. (A párt történetének legrosszabb eredményét egyébként annak ikonikus vezetője, Konrad Adenauer hozta össze 1949-ben 25,2 százalékkal). Ami a szociáldemokratákat illeti, Martin Schulznak úgy tűnik, szeptemberben csak egy esély adatott meg, és ott alulmaradt Merkellel szemben. Éppen ezért az SPD azt mérlegeli, hogy ezúttal Olaf Scholzot, Hamburg szociáldemokrata polgármesterét indítja, ha előre hozott választásokra kerülne a sor. A CDU-val szövetséges bajor kereszténydemokratáknál (CSU) is kenyértörésre kerülhet a sor, az elnököt, Horst Seehofert amúgy is sokan kritizálják a gyászos eredmények miatt, egy megismételt erőpróbának tehát nem biztos, hogy ővele ugranának neki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.