A palesztinok elutasítják, hogy a Siratófal izraeli ellenőrzés alatt maradjon

Az Egyesült Államok nem tud olyan helyzetet elképzelni, amelyben a Siratófal ne lenne Izrael része.

MN
2017. 12. 16. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy palesztin tisztségviselő szombaton elutasította azt az amerikai indítványt, amely szerint izraeli ellenőrzés alatt maradna Jeruzsálem óvárosában a Siratófal (Nyugati fal). Nabíl Abu Rudeina, a palesztin kormány magas rangú tisztségviselőjének szavait a Palesztin Hatóság hivatalos hírügynöksége, a WAFA idézte. A palesztin politikus szerint az amerikai álláspont ismételten azt bizonyítja, hogy Washington teljes mértékben kizárta magát a békefolyamatból, javaslata pedig megszilárdítaná az izraeli megszállást.

Donald Trump amerikai elnök kormányának egyik meg nem nevezett magas rangú tisztviselője Mike Pence alelnök közelgő térségbeli körútja előtt nyilatkozva kijelentette: a Siratófal izraeli ellenőrzés alatt marad azután is, ha végleges békemegállapodás születik Izrael és a palesztinok között. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem tud olyan helyzetet elképzelni, amelyben a Siratófal ne lenne Izrael része.

A világörökség részét képező jeruzsálemi óvárosban három vallás – a zsidóság, a kereszténység és az iszlám – szent helyei találhatók: itt emelkedik a Siratófal, az egykori, a rómaiak által lerombolt jeruzsálemi templom védőfalának maradványa, továbbá az Al-Aksza-mecset és a keresztény Szent Sír-templom is, amelyet Jézus hagyományok szerinti sírja fölé emeltek. A Siratófal a zsidók szent helye, amelynek tágabb környezete a jeruzsálemi vallási feszültségek gyújtópontjában található.

Izrael Jeruzsálem keleti, arabok lakta részét az 1967-es hatnapos háborúban elfoglalta, majd annektálta, és egész Jeruzsálemet saját fővárosának tekinti. Ezt azonban a nemzetközi közösség nem ismeri el. A palesztinok jövendő államuk fővárosaként tekintenek Kelet-Jeruzsálemre.

Az amerikai alelnök kedden indul Egyiptomot, Izraelt és Németországot felölelő körútjára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.