Az ausztrál parlament alsóháza megszavazta a melegházasságot

A választók kétharmada támogatja az egynemű párok házasságáról szóló javaslatot.

MN
2017. 12. 07. 9:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ausztrál parlament alsóháza csütörtökön elsöprő többséggel megszavazta az azonos neműek házasságának törvényesítését, miután egy országos felmérésben a választópolgárok csaknem kétharmada támogatta ezt.

A házasság fogalmát újraíró jogszabály elfogadását a képviselőház tapsviharral fogadta. Ettől kezdve a hivatalos definíció nem kimondottan férfi és nő, hanem két ember szövetségeként határozza meg a házasságot, írja az MTI.

A szenátus a múlt héten 43 igen és 12 nem szavazattal szintén a melegek egybekelésére voksolt. A téma december 4-én tartott  parlamenti vitája már csak azért is emlékezetes marad, mert Tim Wilson konzervatív képviselő az elsők között szólalt fel, és – élve a kivételes alkalommal – megkérte barátja, a hallgatóság karzatán ülő Ryan Bolger kezét. A 33 éves általános iskolai pedagógus igent mondott, amit megtapsoltak.

A királyi beleegyezést és más formaságokat követően a jogszabály egy hónapon belül törvényerőre emelkedhet, az első ausztráliai melegházasságokra pedig körülbelül két hónap múlva kerülhet sor.

A melegházasság ellenzőinek a szólásszabadság és a szabad vallásgyakorlás védelmezésére vonatkozó módosító javaslatait egytől egyig elutasították. A melegházasság-párti törvényhozók azzal érveltek, hogy a postai közvélemény-kutatás csak a definíció megváltoztatására adott felhatalmazást, ezt pedig nem szabad késleltetni más témákról folytatott, hosszas vitákkal.

A jelenlegi jogszabály lehetővé teszi, hogy az egyházak és a vallási szervezetek bojkottálják az azonos neműek egybekelését a diszkriminációt tiltó ausztrál törvények megsértése nélkül.

A már bejegyzett anyakönyvvezetőknek is lehetőségük van arra, hogy megtagadják a melegházasságok törvényesítését, de a jogszabály életbe lépése után regisztrálók ezt már nem tehetik majd meg felelősségre vonás nélkül.

A postai felmérés a melegházasság körül évek óta húzódó vita végére tett pontot. A felmérésen a választásra jogosult ausztrálok 79,5 százaléka vett részt.

A válaszadók 61,6 százaléka támogatta az azonos neműek egybekelését, míg 38,4 százalékuk ellenezte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.