Célkeresztben: hadgyakorlatot tart Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok

A nagyszabású tengeri hadgyakorlatot azután rendelték el, hogy kiderült: Phenjannak új rakétája bármilyen amerikai célpontot elér.

MTI
2017. 12. 11. 5:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös rakétavédelmi hadgyakorlatot tart Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok – közölte a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága, miután sajtóértesülések jelentek meg arról, hogy Észak-Korea hamarosan tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta tesztelésére készül.

A kétnaposra tervezett manőver célja az információmegosztás és a számítógép szimulálta rakétaészlelés-nyomon követés-elfogás gyakorlása a Koreai-félsziget és Japán közötti vizeken.

Ez az első hadgyakorlat a három ország részvételével, mióta november végén a phenjani rezsim – állítása szerint – sikeres kísérletet hajtott végre Hvaszong-15 típusú, új fejlesztésű rakétájával, amely képes elérni az Egyesült Államok egész területét. Összességében pedig immáron a hatodik ilyen jellegű manőver.

A közös hadgyakorlaton négy, Aegis típusú rakétavédelmi rendszerrel felszerelt hadihajó vesz részt, köztük a dél-koreai Szeoé Riju Szeong Rijong, az amerikai Statham és Decatur, valamint a japán Csokai rombolók.

„Szorosan nyomon követjük Észak-Korea rakétalétesítményeit. Egyelőre nem látjuk nyomát küszöbön álló provokációnak, ugyanakkor teljes mértékben készen állunk minden eshetőségre” – mondta a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságának egyik szóvivője.

Hétfőn Dél-Korea újabb szankciókat foganatosított északi szomszédja ellen, azzal a céllal, hogy elvágja a phenjani rezsim fegyverprogramjának pénzügyi forrásait. A mostani büntetőintézkedésekkel sújtottak listáján 20 észak-koreai vállalat és 12 észak-koreai állampolgár szerepel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.