Donald Trump: Nem fontolgatom a különleges ügyész leváltását

Semmiféle összejátszás nem volt – hangsúlyozta az amerikai elnök.

MN
2017. 12. 18. 4:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem, nem fontolgatom” – felelte sommásan az elnök az ezt firtató újságírói kérdésre, amikor Camp Davidből visszatért a Fehér Házba. Muellert amiatt érték bírálatok az amerikai jobboldalról és az elnök korábbi csapatából, mert a kormányzati infrastruktúra biztosításáért felelős, úgynevezett Általános Szolgáltatási Igazgatóságtól (GSA) a Trump hivatalba lépését előkészítő stáb több ezer e-mailjéhez jutott hozzá – írja az MTI.

„Ez nem fest valami jól. Szomorú ügy ez. Nagyon felzaklatta az embereimet” – mondta Trump. „Bár elképzelhetetlennek tartom, hogy bármi is legyen bennük. Mint már mondtuk: nem volt összejátszás. Semmiféle összejátszás nem volt” – húzta alá az amerikai elnök.

Az elnökség átadás-átvételét Trump részéről intéző stáb jogászai szombaton levelet küldtek két kongresszusi bizottságban, melyben azt állítják, hogy Mueller engedély nélkül és nem megfelelő módon jutott a levelezésekhez. Az ügyész szóvivője viszont közölte: jogszerűen jutottak hozzá az e-mailekhez. A GSA is tudatta, hogy Trump csapatából minden érintett aláírta, tudomásul veszi, hogy a kormányzati szervereken áthaladó kommunikációt ellenőrizhetik és meg is őrizhetik. Szó sem volt arról sem, hogy bármilyen ezzel kapcsolatos hatósági kérést a GSA csak Trump csapatán keresztül intézhetne, ahogyan azt az átadás-átvételt intéző stáb jogásza állítja – tudatta a GSA.

Mueller leváltásának lehetősége mindazonáltal sok politikusnál megkongatta a vészharangot. Ellenzéki demokraták szerint alkotmányos válsághoz vezetne, ha Trump leváltaná a kampányának ügyeit vizsgáló ügyészt. Még republikánus politikusok is arra az álláspontra helyezkedtek, hogy „hiba” volna Mueller elmozdítása.

Az igazságügyi minisztérium kétpárti egyetértéssel májusban Robert Mueller volt FBI-igazgató személyében különleges ügyészt nevezett ki az állítólagos orosz befolyásolási kísérlet vizsgálatára. Donald Trump akkor közleményben hangsúlyozta: a vizsgálat megerősíti majd, hogy nem volt összejátszás választási kampányának munkatársai és orosz tisztségviselők között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.