Évet zárt a Kúria – Visszavárják Ferenc Józsefet

Darák Péter óvatosan fogalmaz a bírókat ért támadásokról. Vizsgálják, hogy különböző megyékben más-e az ítélkezés.

Lándori Tamás
2017. 12. 12. 19:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kúria a jelenleg székhelyéül szolgáló új – 1918-ban átadott –, Markó utcai Igazságügyi Palotából néhány éven belül visszaköltözik a régi, Kossuth téri Igazságügyi Palotába, amely eddig a Néprajzi Múzeum otthona volt. (A múzeum a Városliget peremén kap helyet.) Ez is elhangzott azon az évzáró sajtóreggelin, amit a Kúria teljes vezérkara tartott kedden. 

A Kúria vezetője, Darák Péter megjegyezte, a régi épületből korábban eltávolítottak egy Ferenc József-portrét, de reméli, ez hamarosan visszakerül. Végül ez bizonyult a rendezvényen az elnök legmarkánsabb állásfoglalásának; azzal kapcsolatban ugyanis hiába kapott újságírói kérdéseket, hogy Lázár János nemrég elfogult döntéshozatallal vádolta a Kúria egyik bíráját, Baka Andrást –

Darák kizárólag diplomatikus és tartózkodó válaszokat adott. 

Miután október végén a Transparency International pert nyert a kormánnyal szemben, Lázár úgy fogalmazott, Baka tanácsa azért döntött a taotámogatások nyilvánossága mellett, mert a bíró „nagyon haragszik Magyarországra”.

Darák kedden a kérdés kapcsán azt kezdte fejtegetni, hogy másként szokás fogalmazni a politika és másként az igazságszolgáltatás világában, illetve hogy amennyiben egy peres fél elfogultságot észlel az eljáró bíró részéről, megvan a jogi lehetősége arra, hogy az illető kizárására tegyen indítványt. Hozzátette, az ügyelosztási rendről – tudniillik hogy miért pont Bakához került a kormány peres ügye – az Országgyűlésben már előadta, a szisztéma automatikus és semleges. Szóba került Budai Gyula fideszes képviselő parlamenti elejtett megjegyzése is, miszerint minden bíró „komcsi”, de erre is úgy reagált a Kúria feje, hogy politikai megnyilvánulásokat nem kommentálnak.

Úgy tűnt, a sajtó több tagja fentiekkel összefüggésben arra kíváncsi, kimondja-e Darák Péter, hogy határozottan visszautasítja, esetleg elítéli a kart ért támadásokat, de efféle sarkos nyilatkozatra ezúttal sem ragadtatta magát a vezető. 

Szívesebben beszélt viszont a Kúria saját projektjeiről, különösen a joggyakorlat-elemző csoportokról, melyek egy-egy szakmai kérdést járnak körül az ítélkezés gyakorlati tapasztalatai alapján. Jövőre többek között

azt vizsgálják, hogy eltérnek-e az ország különböző pontjain az azonos cselekményekért kiszabott büntetési tételek,

s ha igen, ennek mi az oka. Székely Ákos, a Kúria Büntető Kollégiumának vezetője elárulta, a fenti munkához már rendelkezésükre áll egy tanulmány, amely azt mutatja, van ilyen területi eltérés.

A kollégiumvezető emellett felidézte, az elmúlt időszak egyik jelentős büntetőjogi huzavonája a 12 éven aluliak sérelmére, ugyanakkor a sértett beleegyezésével elkövetett szexuális kihasználás megítélése volt. Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria e tárgykörben hozott jogegységi határozatát, mely szerint súlyosabban minősül, ha valaki ilyen bűntettet a felügyeletére bízott vagy a családjába tartozó gyermek ellen követi el. Nem azért – figyelmeztetett Székely –, mert az Ab nem értett egyet ennek tartalmával, hanem azért, mert úgy találták, ennek kimondása jogalkotói hatáskör. A jogalkotó pedig végül eleget is tett a rá háruló feladatnak és beépítette a súlyosítást a törvénybe – mondta a vezető büntetőbíró.

Ugyancsak a büntető ítélkezés központi témája volt ebben az évben a jogos védelem – ezzel kapcsolatban már Kónya István elnökhelyettes szólalt fel. Emlékeztetett, a jogalkotó elkötelezett a bűncselekmények sértettjeinek önvédelmi jogosultsága mellett, és egyértelművé tette, a bűncselekmények minden kockázata az elkövetőt terheli. 

Darák Péter elnök bevezetőjében kijelentette, a folyó év a felkészülés éve volt a legfőbb bírói fórum számára. Ehhez kapcsolódva Kalas Tibor, a Közigazgatási Kollégium vezetője leszögezte, felkészültek a jövő évi országgyűlési választásokra.

A Kúria kizárólagos hatáskörrel jár el a választási ügyek kapcsán, ahogyan a népszavazási kérdések hitelesítési ügyeiben is. 

A Kúria hitelesítette idén a Római-parton építendő mobilgát, a civiltörvény, az állami vezetők fizetése, a székelyek kisebbségként való elismerése, a képviselők rendszeres vagyonvizsgálata és a korrupciós bűncselekmények elévülhetetlensége tárgyában, így ezekhez az indítványozók megkezdhették az aláírásgyűjtést. Elutasították ellenben többek között a lex CEU és a miniszterelnök legfeljebb egyszeri újraválaszthatósága kapcsán beadott kérdések hitelesítését. Kalas rámutatott, e döntéseket kizárólag a törvényi feltételek vizsgálata alapján hozták, nem tartalmi mérlegeléssel. 

– Devizahiteles ügyekben az Európai Unió Bíróságától várunk több iránymutató döntést – közölte a Kúria ítélkezésének jelentős részét kitevő perek témájában Wellmann György. A Polgári Kollégium vezetője beszámolt róla, a Kúria ezek kapcsán nyolc esetben fordult az uniós bírósághoz, de maga is létrehozott egy konzultatív testületet, amely egyes kérdések tisztázására szolgál. 

A polgári és a közigazgatási bírókat január elsejétől az újonnan hatályba lépő eljárási törvények állítják nehézségek elé. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.