Izraeli válaszcsapás: a Hamász gázai célpontjait vették tűz alá

A támadásban két palesztin meghalt. Előző este onnan kilőtt rakéták csapódtak be a zsidó állam területén.

MTI
2017. 12. 09. 7:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izraeli tájékoztatás szerint péntek este több rakétát lőttek ki a Gázai övezetből az ország déli részére, egyet közülük megsemmisített a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer, de egy rakéta Szderót városában csapódott be. Senkinek nem esett baja, de károk keletkeztek néhány gépkocsiban.

Szombatra virradóra az izraeli védelmi minisztérium azt közölte, hogy válaszul a rakétatámadásokra harci gépei négy célpontot – két fegyvergyártó üzemet, egy fegyverraktárat és egy katonai bázist – semmisítettek meg a Gázai övezetben, mindegyikre több csapást mérve. A védelmi tárca közleményében arra figyelmeztetett, hogy a lakott területek elleni rakétatámadások durva agressziónak minősülnek, és a Hamászt terheli a felelősség a polgári lakosság életét veszélyeztető rakéta-, illetve mindenfajta más támadásért, amely a Gázai övezetből indul.

A Hamász egyik illetékese közölte, hogy a hajnali rakétatámadásokba két palesztin meghalt.

Az összecsapások szombat reggel is folytatódtak palesztin iskolások és izraeli katonák között Gázavárostól keletre, illetve az övezet déli részén fekvő Hán Júnisztól ugyancsak keletre fekvő határnál. Egy sérült gyerekről számolt be Asraf al-Kedra, a gázai egészségügyi minisztérium szóvivője. Palesztin források szerint összecsapások törtek ki a ciszjordániai Betlehemben is palesztin tüntetők és város északi bejáratánál állomásozó izraeli katonák között.

Az izraeli légierő pénteken is légicsapást mért a Hamász egyik kiképzőtáborára és lőszerraktárára, válaszul az onnan indított rakétatámadásra. Palesztin források szerint 25 ember, köztük hat gyerek megsebesült.

A gázai rakétatámadások azóta sokasodtak meg, hogy Donald Trump amerikai elnök szerdán bejelentette: az Egyesült Államok Jeruzsálemet elismeri Izrael fővárosának, és oda helyezi át Tel-Avivból nagykövetségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.