Jó hír az Angliába kivándorolt magyarok százezreinek

Manchesterben és Edinburghban is lehet majd jövőre szavazni.

MN
2017. 12. 10. 11:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kis lépés a kivándorolt százezreknek, de nagy lépés a Nagy-Britanniában élő magyaroknak – ezzel kommentálja lapunkhoz is eljuttatott közleményében Ujhelyi István szocialista EP-képviselő azt a hírt, miszerint a magyar állam (sokak kitartó lobbijának és munkájának eredményeként) a jövő év elején konzulátust nyit Manchesterben és Edinburghban.

Sőt, írja a képviselő, a külügyminisztérium államtitkára írásbeli megkeresésemre mondta el: a két új intézményben jövő tavasszal már szavazhatnak is a régióban élő, de magyarországi lakcímmel is rendelkező kivándorolt tízezrek.

Ujhelyi megjegyzi, ez komoly és fontos eredmény. Mindkét városban régi tartozása volt a magyar kormánynak, hogy állandó konzulátust nyisson, hiszen az utóbbi években jelentősen megnövekedett a környéken élő magyarok száma, miközben a Nagy-Britanniában új életet kezdő honfitársaink tulajdonképpen csak Londonban tudták eddig elintézni adminisztratív ügyeiket.

Sőt, ami régóta megoldásért kiáltott: a Fidesz választási törvényének értelmében, míg a határon túli magyarok levélben is voksolhatnak a választásokon, addig a kivándoroltak továbbra is csak személyesen tehetik ezt meg a külképviseleteken – jegyezte meg a politikus. 

Ám szerinte a magyar kormánynak még rengeteg tennivalója lenne a több százezer, elsősorban „családalapítás előtt álló, tettre kész magyar fiatal ügyében”. Először is a nincsenek tisztában sem a pontos számukkal, sem a nagyobb kolóniák pontos helyével, sem valódi problémáikkal, a bürokratikus nehézségeikkel. A kivándorolt magyaroknak pedig több és végre intézményesített figyelem járna. Úgy vélte, elengedhetetlen a gyermekeik magyar oktatását segítő állami iskolák létrehozása, az államilag támogatott közösségi kulturális terek működtetése.

Majd közleménye végén megjegyzi azt is: „Minden pozitív előrelépés mellett a magát nemzetinek mondó kormány azzal, hogy továbbra is első- és másodrangú állampolgárokra osztja a magyar nemzetet a szavazati jog gyakorlásának megnehezítésével, valójában nem csupán az alkotmány betűjével szemben cselekszik, de a magyar nemzet egységének víziójával is vállaltan szembefordul.”

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.