Katalán választás: a liberálisok lehetnek a befutók

A felmérések szerint az Állampolgárok nevű liberális középutas párt nagy eséllyel nyerhet.

MN
2017. 12. 10. 10:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középutas párt nagy eséllyel megnyerheti a katalán parlamenti választásokat december 21-én – írja az MTI a La Vanguardia című katalán országos napilapban vasárnap megjelent felmérés alapján.

A GAD3 közvélemény-kutató cég december elején készített felmérése szerint a párt a szavazatok 23,1 százalékát szerezheti meg, amit 30-31 képviselői helyre válthat.

A helyi mandátumkiosztási szabályok szerint azonban mégsem a Ciudadanosnak lehet a legnagyobb parlamenti frakciója, hanem a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldalnak (ERC), amely 21,5 százalékos támogatottsággal másodikként juthat be a törvényhozásba. Ezzel 31-32 mandátumot nyerhet, mivel szavazatai alacsonyabb népességű területeken élőktől érkeznek, a választási törvény pedig e voksoknak nagyobb súlyt ad.

A harmadik lehet a pártok versenyében a Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont volt katalán elnök pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) 18,2 százaléknyi szavazattal, így 30-31 képviselője foglalhat helyet a parlamentben.

A Katalán Szocialista Párt (PSC) 16,5 százalékos támogatottsággal 22 mandátumhoz juthat, a baloldali Katalónia Közösen (Catalunya en Común) 7,4 százalékkal 8 képviselőt delegálhat, a Spanyolországban kormányzó konzervatív néppárt (PP) a voksok 7,1 százalékával szintén 8 mandátumot kaphat.

Utolsó lehet a függetlenségi Népi Egység (CUP) nevű radikális baloldali párt 5 százalékos támogatottsággal és 5 parlamenti képviselői hellyel.

A közvélemény-kutatás szerint a választásokon külön induló függetlenségi pártok mandátumai közösen sem érnék el a kormányzóképes többséget (a 135 fős törvényhozásban ehhez 68 képviselői hely szükséges). Viszont a függetlenséget ellenző blokk, a Ciudadanos, a PSC, a PP sem rendelkezne együtt ekkora létszámmal, így a mérleg nyelve – ahogy korábban több felmérés is kimutatta – a baloldali Katalónia Közösen párt lehet, amely ellenzi a katalán függetlenséget, de támogatja, hogy arról tartsanak szabályos népszavazást.

A GAD3 szerint 82 százalékos választási részvétel várható, amely a legmagasabb lenne a katalán helyi parlamenti választások történetében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.