Kim Dzsongun hat év után is kitart

Hiába a hangos szóváltások és a szankciók, az észak-koreai diktátor pozíciói sokat erősödtek 2017-ben.

Ruzsbaczky Zoltán
2017. 12. 27. 18:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben dél-koreai részről azt állítják, hogy 2018 a tárgyalás éve lehet Észak-Korea és ellenlábasai között, aligha túlzás kijelenteni: 2017 nemcsak a túlélésről, hanem a minden eddiginél gyorsabb és sikeresebb nukleárisfegyver-fejlesztésről is szólt a phenjani rezsim számára. Mert miközben Kim Dzsongun rendszere az egyre szorongatóbb szankciók mellett is a víz felett tudta tartani a fejét, nukleárisfegyver-programját is továbbfejlesztette, így pedig szakértők szerint rakétáival már az Egyesült Államok szárazföldi területét is el tudja érni.

Volt olyan időszak, hogy hetente tesztelték a rakétáikat, de akadt kísérleti nukleáris robbantás is – szeptemberben saját bevallása szerint első hidrogénbombáját „sütötte el” a rezsim a föld alatt. Hogy valóban az atombombánál is „egy szinttel” fejlettebb hidrogénbombát tudtak-e kifejleszteni, azt nehéz megítélni, mindenesetre a robbanás erejéből úgy néz ki, ha valóban erről van szó, a kísérlet nem volt százszázalékosan sikeres.

Továbbra is úgy tűnik viszont, hogy Phenjan nukleáris fegyverkezése – bármennyire meglepőnek tetszik harcias retorikájukat hallva – alapvetően védelmi célokat szolgál, Kim Dzsongun ugyanis el akarja kerülni a kívülről megbuktatott diktátorok, például a líbiai Moammer Kadhafi sorsát. Márpedig egy nukleáris fegyverekkel felszerelt Észak-Koreát az Egyesült Államok és szövetségesei csak milliós emberveszteségek árán tudnának maguk alá gyűrni, ezt pedig nem kockáztatnák.

Így Washington jobb híján a szankciókra támaszkodik, kedden például a phenjani rakétaprogram két fontos figurájának zárolta egyesült államokbeli vagyonát, sőt tranzakciós tiltólistára tette őket. Ennél tovább viszont nehéz menni, mert bár Donald Trump amerikai elnök rendszeresen fenyegeti Észak-Koreát megelőző csapásokkal, ez kontraproduktív, hiszen egyrészt a támadás a várható veszteségek miatt kevéssé észszerű, másrészt a hasonló fenyegetések Észak-Koreán belül némileg erősítik Kimnek mint a „nemzet védelmezőjének” az imázsát. Belső hatalomátvételre persze – amennyire ismerni lehet az elzárkózó ország viszonyait – már csak azért sincs esély, mert a remeteállamot vezető Kim család a világ egyik legkegyetlenebb elnyomó rendszerét hozta létre, hiszen gyakorlatilag minden gyanús elemet a családjával együtt munkatáborba zárnak vagy kivégeznek.

Persze kérdés, meddig lehet bírni az egyre keményebb nemzetközi szankciókat. A legutóbbi, egész Észak-Koreát érintő intézkedések ugyanis valóban érzékeny ponton ütik az országot, hiszen a kőolajforrás nélküli remeteállam megszenvedheti, hogy jelentősen korlátozták a számára eladható finomított és finomítatlan energiaforrás mennyiségét. Sőt két éven belül mindenhonnan hazaküldik az eddig jelentős keményvaluta-forrásnak számító, külföldön dolgozó észak-koreai munkásokat is. Peking egyébként saját bevallása szerint novemberben már egy deci olajat sem adott el egykori szövetségesének; igaz, dél-koreai újságírók műholdképekre hivatkozva azt állítják, hogy a kínaiak szeptemberben még az akkori, gyengébb nemzetközi szankciókat kijátszva saját tankereikből észak-koreaiakba áttöltve juttatták olajhoz Kiméket.

Hat évvel apja halála és így a hatalom átvétele után egyre inkább úgy néz ki, a saját családtagjainak meggyilkolásától sem visszariadó Kim Dzsongun egy brutális rezsim kiépítésével minden lehetséges lépést megtett ahhoz, hogy még hosszú évekig a sokat szenvedett ország egyeduralkodója legyen, elhallgattatva a véleményformálók azon kisebbségét, amely 2011-ben még a rendszer gyors összeomlásában reménykedett.

És hogy lesznek-e tárgyalások? Jelenleg kicsi rá az esély, hiszen bár Oroszország maga jelezte, hogy közvetítene Phenjan és Washington közt, Észak-Korea egyelőre elzárkózik a párbeszédtől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.