Radioaktív sugárzás érhette az észak-koreai atomlétesítmény közelében élőket

A dél-koreai orvosok átszökött lakosokat vizsgáltak.

MTI
2017. 12. 27. 6:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dél-koreai orvosok radioaktív sugárzás valószínű hatását észlelték több, Észak-Koreából átszökött lakoson, aki a phungeri atomlétesítmény közelében élt – közölte szerdai sajtótájékoztatóján a dél-koreai újraegyesítési minisztérium szóvivője. A szóvivő szerint az októberben végzett vizsgálat a szökése előtt Kildzsu járásban élő harminc volt észak-koreai állampolgárt érintette. A járás az atomtelep közelében van, ahol 2006 óta hat föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtottak végre. „Négy páciens kromoszómavizsgálata sugárzás hatására bekövetkező módosulást mutatott ki” – közölte.

A szóvivő elismerte, hogy hasonló módosulásokat több más tényező, így az életkor és a dohányzás is kiválthat. Hozzátette, hogy a vizsgálatban részt vevők alacsony száma és az esetleges sugárzási hatás óta eltelt hosszabb idő miatt a kutatás nem reprezentatív. Mindegyik páciens 2017 előtt került Dél-Koreába, vagyis még azelőtt, hogy Phenjan egyszerre két nukleáris szerkezettel végzett kísérletet. Dél-koreai szakértők szerint az észak-koreai atomrobbantások következtében valószínűleg sugárzó anyagok kerültek a levegőbe, amelyek veszélyeztetik a környéken élő emberek egészségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.