Kim Dzsongnam tudta, hogy meg akarják mérgezni

Még az ellenszert is magánál tartotta az észak-koreai vezető féltestvére.

MN
2017. 12. 01. 6:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető féltestvérénél volt a VX idegméreg ellenszere, amikor megmérgezték – írja a BBC. Kim Dzsongnamnál a toxikológiai vizsgálat szerint tizenkét palack atropin volt, amely egyebek mellett a gyilkosság során használt idegméreg hatásainak a leküzdésére is szolgál. A palackokat a férfi hátitáskájában találták meg.

Malajziában október elején kezdődött meg a Kim Dzsongnam megölésével gyanúsított két nő pere. Az indonéziai Siti Aisyahot és a vietnami Doan Thi Huongot azzal vádolják, hogy február 13-án VX ideggázt kentek a negyvenöt éves Kim Dzsongnam arcába Kuala Lumpur zsúfolt repülőterén. Mindketten azt vallották korábban: úgy tudták, hogy ártalmatlan, kandi kamerás felvételben vesznek részt.

Egyes feltételezések szerint a gyilkosság mögött a phenjani vezetés állhat. Az ügy miatt mélypontra kerültek Malajzia és Észak-Korea diplomáciai kapcsolatai.

A bűnügyben számos rejtélyes körülmény van, például az, hogy egy olyan halálos méreg, mint a VX, miért nem okozott kárt másban a repülőtéren, főleg a nőkben, akiknek legalább percekig a tenyerén volt a folyadék.

Kim Dzsongnam, Kim Dzsongil néhai diktátor legidősebb fia régóta száműzetésben élt, és többször bírálta az észak-koreai rezsimet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.