Lemondtak az eltűnt tengeralattjáró legénységéről

A San Juan felkutatását célzó műveletet azonban folytatják.

MN
2017. 12. 01. 4:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A San Juan nevű járműről utoljára november 15-én érkezett hír, és szakértők azt mondták, hogy egy hétre, legfeljebb tíz napra van készlete levegőből. A személyzet túléléséhez fűzött reményeket nagyrészt szertefoszlatták azok a jelentések, melyek szerint víz alatti robbanást észleltek abban a térségben, ahonnan utoljára jelentkeztek be.

Több mint kétszer annyi nap telt el, mint amennyi ideig reményt lehetett fűzni a tengerészek megmentéséhez – mondta a szóvivő. Közölte ugyanakkor, hogy folytatják a tengeralattjáró felkutatását célzó műveletet, amelyhez külföldi segítséget is igénybe vesznek. A moszkvai védelmi minisztérium pénteken bejelentette, hogy az orosz haditengerészet mentőcsapata is a térségbe indult az Islas Malvinas argentin hadihajó fedélzetén, hogy részt vegyen az eltűnt tengeralattjáró utáni kutatásban.

A San Juan eltűnése előtt a kapitány az egyik akkumulátorkamrában keletkezett elektromos problémáról számolt be, és ezt követően kapott parancsot arra, hogy térjen vissza a fővárostól 400 kilométerre délre lévő Mar del Plata-i támaszpontjára.

A haderőnem szóvivője, Enrique Balbi hétfőn újságíróknak elárulta: a kapitány akkor arról számolt be, hogy víz ömlött be a hajó légszívóján keresztül, miközben éppen zajlott az akkumulátorok töltése. A víz a szellőztetőrendszeren keresztül folyt be a hajóorrba, az ott lévő egyik akkumulátorrekeszbe, ahol a csatlakozókon rövidzárlatot és tüzet okozott, de azt eloltották. Hogy később mi történt, azt még nem tudni.

A szóvivő közölte, hogy közel másfél millió négyzetmérföld óceánfeneket kutattak át radarral, de nem találták nyomát a tengeralattjárónak. A sikertelen mentésben huszonnyolc hajó, kilenc repülőgép és négyezer ember vett részt tizennyolc országból – írja az MTI.

Marta Yánez bíró, aki a San Juan eltűnésének körülményeit vizsgálja, múlt héten azt mondta, hogy valamiféle „bizalmas jellegű ügynek” a kellős közepébe került. Nem zárta ki, hogy a tengeralattjáró – mivel a haditengerészet feladata védelmezni Argentína területi épségét – esetleg valóban bizalmas jellegű feladatot látott el.

Ezzel szemben a dél-amerikai ország haditengerészetének szóvivője kijelentette: semmiféle titkos vagy egyéb különleges küldetést nem hajtott végre a San Juan. Hozzátette, semmi jel nem utal arra, hogy bármiféle agresszió történt volna.

A német gyártmányú tengeralattjáró – amelyet 1985-ben állítottak hadrendbe Argentínában, s amelyet néhány évvel ezelőtt újítottak fel – november 13-án indult el az ország egyik legdélibb pontjáról, Ushuaiából saját támaszpontja, a fővárostól 400 kilométerre délre fekvő Mar del Plata felé a fedélzetén negyvennégy tengerésszel. Utoljára két nappal később a Szent György-öböl térségéből, az argentin partoktól 432 kilométerre jelentkezett be, onnantól kezdve semmit nem lehet tudni róla.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.