Lesújtó osztrák kritika: belső morális iránytű híján, Orbán nyomdokain

A magyar kormányfő illiberális rendszerét másolhatja Sebastian Kurz, a választásokon győztes ÖVP elnöke.

MN
2017. 12. 10. 18:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar miniszterelnök nyomában jár Sebastian Kurz, ami nem csak az őszi parlamenti választáson győztes fiatal pártvezető számára lehet végzetes, de Ausztria számára is – nyilatkozta az APA hírügynökségnek adott interjújában az osztrák liberális párt, a NEOS elnöke, Matthias Strolz. A Hvg.hu által idézett cikk szerint a szabadelvű politikus szerint az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöki székében ülő Kurz hatalomvágya viheti tévútra a politikus pályáját, mert hiányzik nála a valódi belső értékrend.

„Félő, hogy az ÖVP vezére saját dinamikájának utasává válik, és az élettapasztalat, valamint a belső morális iránytű hiánya miatt egy kifejezetten tekintélyelvű kormányzáshoz vezet”

- értékelt Matthias Strolz.

Magyarázata szerint a most 31 éves osztrák politikus és a jelenlegi magyar miniszterelnök sok tekintetben hasonít egymásra. Orbán Viktor szerinte húsz évvel ezelőtt „liberális címlapfiú” volt, akit egész Európában a jövő ifjú reménységének tartottak. S mi lett belőle mostanra, teszi fel a kérdést: egy illiberális elveken nyugvó rendszert kiépítő 54 éves politikus.

Minderre azért kerülhetett sor Strolz szerint, mert Orbánnak nincs értékeken nyugvó stabil alapja, s belső értékrend híján a hatalomvágy vezérli, illetve  jó kommunikációs készségét kihasználva képes hatalmon maradni. Ezen az úton az egyik legfontosabb mozzanat a párton belüli demokrácia leépítése volt, ami a erősen emlékezteti a liberális politikust az ÖVP és Kurz jelenére. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.