Makkos cipőben „mászta meg” a kultikus hegyet Kim Dzsongun

Speciális felszerelés nélkül, fekete, térdig érő szövetkabátban vágott neki a Pektunak a vezető.

Kovacsik Ágnes
2017. 12. 10. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Speciális felszerelés nélkül, fekete, térdig érő szövetkabátban és elegáns bőrcipőben „mászta meg” Kim Dzsongun a 2744 méter magas, hófedte Pektu-hegyet. Az észak-koreai KCNA állami hírügynökség fotói alapján úgy tűnik, a kiruccanás meg sem kottyant az elszigetelt állam vezetőjének, derűsen pózolt a hegy csúcsán hívei körében.

Azt sem felejtette el közölni a KCNA, hogy Kim Dzsongun állítólag körbenézett a Pektun, és azt mondta, hogy új hotelt és még több pihenőhelyet kell kialakítani a csúcson.

Az észak-koreai vezető nem először járt a hegyen, több alkalommal is megmászta már, de tél derekán még sosem találkozott ilyen ragyogó napsütéssel, mint most. Az azonban az észak-koreai állami hírügynökség fotóiból nem derült ki, hogy Kim Dzsongun mikor is látogatott a Pektura.

A vulkanikus hegy egyébként Észak-Korea történelmileg kiemelkedő jelentőségű hegye, Kim Dzsongun édesapja, Kim Dzsongil állítólag a hegyen látta meg a napvilágot: a hivatalos észak-koreai álláspont szerint a vulkán egy titkos katonai támaszpontján született,  szülőháza pedig zarándokhellyé vált. A Pektu jelentőségét emeli, hogy Észak-Korea címerében is megjelenik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.