Mateusz Morawiecki váltja Beata Szydlót a miniszterelnöki tisztségben

Az eddigi kormányfőhelyettes, fejlesztési és pénzügyminiszter tölti be a posztot.

MN
2017. 12. 07. 19:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mateusz Morawiecki eddigi kormányfőhelyettes, fejlesztési és pénzügyminiszter váltja fel a lemondását benyújtó Beata Szydlót a miniszterelnöki poszton – jelentette be Beata Mazurek, a Jog és Igazságosság (PiS) szóvivője a lengyel kormánypárt csütörtök esti vezetőségi ülését követően, írja az MTI.

Mazurek – többek között „a változó nemzetközi helyzettel összefüggő új kihívásokra” utalva – közölte: a PiS vezetői testülete, a politikai bizottság ülésén Szydlo benyújtotta lemondását, és ezt el is fogadták. A politikai bizottság Mateusz Morawieckit jelöli kormányfőnek – mondta el a szóvivő.

Mazurek szerint a PiS döntött arról, hogy Szydlo a jövőben is „fontos, kiemelt posztot tölt be a lengyel kormányban”.

Adam Lipinski, a PiS alelnöke szerdán azt közölte, Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke esélyes Beata Szydlo utódjaként. Korábban azonban a lengyel sajtó pártkörökre hivatkozva jelentette, hogy Mateusz Morawiecki pénzügyminiszter válthatja a kormányfőt.

A lengyel kormánypártban és a médiában hetek óta keringenek találgatások arról, hogy Szydlo távozik tisztségéből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.