Megnevezte kormánya tagjait a „Krokodil” Zimbabwéban

A kabinet névsorában nem szerepel ellenzéki politikus.

MN
2017. 12. 01. 7:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kabinet névsorában ellenzéki politikus nem szerepel, amiből megfigyelők arra következtetnek, hogy Mnangagwa, aki sokáig volt Mugabe szövetségese, nem lép túl árnyékán – írja az MTI.

A huszonkét tagú kormány tagjainak nevét az állami tévé műsorában ismertették. A listán szerepel például Sibusiso Moyo vezérőrnagy, akit a külügyi tárca élére jelöltek, Perence Shiri légimarsall, az agrártárca várományosa, valamint Chris Mutsvangwa, a zimbabwei háborús veteránok vezetője, aki a tájékoztatási minisztériumot vezeti majd.

Sibusiso Moyo november 15-én jelentette be a katonai hatalomátvételt, amely után házi őrizetbe helyezték Mugabét. A volt elnök, aki harminchét évet töltött a hatalomban, azért kényszerült lemondásra, mert alkotmányos vádemelést megkezdését helyezték kilátásba vele szemben. Ezután a Zimbabwe Afrikai Nemzeti Uniója – Hazafias Front (ZANU-PF) kormánypárt azt a Mnangagwát jelölte államfőnek, akit két héttel korábban menesztett az alelnöki tisztségből Mugabe. Az új kormány tagjainak ismertetésekor nem esett szó arról, hogy lesz-e alelnöke az országnak.

Szakértők szerint egyes zimbabweiek abban reménykedtek, hogy az új vezető kormányába a politikai élet sokkal szélesebb köréből választanak majd, a csütörtök esti bejelentést éppen ezért ezek az emberek kiábrándultsággal fogadták.

A hetvenöt éves, Krokodil becenevű Mnangagwa múlt pénteken tette le hivatali esküjét.

Mint megírtuk, Mugabe korábban menesztette Mnangagwát az alelnöki pozícióból, és Gucci Grace gúnynéven elhíresült feleségét akarta utódjaként látni. Ezt követően döntött úgy a hadsereg, hogy átveszi az ország irányítását. A harminchét éves állam ezzel története első államcsínyét élte át, és csatlakozott az afrikai országok többségéhez: a kontinensen Zimbabwével együtt már harminchét ma is létező államalakulatban zajlott le sikeres vagy sikertelen puccskísérlet.

Robert Mugabe azóta állt az ország élén, hogy Zimbabwe 1980-ban kivívta függetlenségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.