Molotov-koktélt dobtak egy svéd zsinagógára

A támadásban senki nem sérült meg. Három embert őrizetbe vettek.

MN
2017. 12. 10. 7:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyújtópalackkal dobáltak meg egy zsinagógát álarcosok a svédországi Göteborgban szombaton késő este, senki nem sérült meg. Az esettel összefüggésben három embert őrizetbe vettek – írja az MTI a helyi sajtó beszámolója alapján.

A zsinagóga egyik helyiségében rendezvényt tartottak, az ott tartózkodó fiatalok az épület alagsorába menekültek a támadás miatt.

Allan Stutzinsky, a göteborgi zsidó közösség elnöke elmondta, hogy a gyújtópalackok lángja nem terjedt át az épületre.

Az Expressen című helyi újság a rendőrséget idézve azt írta, hogy az épületre Molotov-koktélt hajigáltak. Több rendőri egység vonult a helyszínre, hogy megvizsgálja a történteket, továbbá azt, hogy a támadás jelent-e fenyegetést a helyi zsidó közösségre.

A svéd ügyészség közölte, hogy őrizetbe vettek három embert. A támadás indítékáról nem ejtett szót, és azt sem tudni, az eset összefüggésbe hozható-e azzal, hogy az Egyesült Államok elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Mindenesetre az incidens ugyanaznap történt, amikor a fővárosban, Stockholmban tüntetők tiltakoztak Donald Trump amerikai elnök döntése ellen. A megmozdulás többnyire békésen zajlott, ugyanakkor a résztvevők elégettek egy izraeli zászlót.

A Sveriges Radió arról számolt be, hogy pénteken Malmö városában mintegy 200 tüntető antiszemita szólamokat skandált. Azt kiabálták egyebek között, hogy visszakövetelik szabadságukat és leölik a zsidókat.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök elítélte a göteborgi zsinagóga elleni támadást és a malmői incidenst. „Rettentően fel vagyok háborodva a zsinagóga elleni támadás és a zsidók elleni erőszakra uszító szólamok miatt a malmői demonstráción. Antiszemitizmusnak nincs helye a svéd társadalomban. A tetteseket felelősségre kell vonni. Minden demokratikus erőnek együtt kell építenie a toleráns és nyílt társadalmat, ahol mindenki biztonságban érezhetné magát” – mondta a miniszterelnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.