Orbán nagy barátja nem indul a 2019-es elnökválasztáson

Robert Fico szlovák kormányfő pénteken jelentette be döntését.

MN
2017. 12. 08. 13:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Fico szlovák miniszterelnök pénteken bejelentette: nem indul a 2019-es elnökválasztáson – írja az MTI.

A beszámoló szerint a pozsonyi törvényhozás épületében tartott sajtótájékoztatóján a kormányfő azt mondta: pártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) a modern Szlovákia történetének legsikeresebb politikai projektje, s mint ilyen, legitim ambíciója, hogy megnyerje a következő, 2020-ban esedékes parlamenti választást, és amennyiben lehetséges, kormányt is alakítson. Arra az újságírói felvetésre, miszerint korábban egyszer úgy nyilatkozott, hogy 2014-ben már nem lesz jelen a politikában, Fico azt válaszolta: addig marad a politikában, amíg szolgálataira a nyilvánosság részéről igény lesz.

A most bejelentett döntés nem értékelhető különösebb meglepetésként, inkább az időzítése hordozhat bizonyos üzenetet. A bejelentésre ugyanis a kormányfő egy nappal az Irány-Szociáldemokrácia országos kongresszusa előtt, illetve Marek Madaric pártalelnök távozása után kerített sort, olyan időszakban, amikor a jelenlegi államfővel, Andrej Kiskával fennálló viszonya ismét kiéleződni látszik.

A döntés nem meglepő azért sem, mivel helyi megfigyelők szerint a már harmadik kormányát vezető Robert Fico számára meglehetősen nagy politikai kockázatot jelentett volna ismételten megpályázni az államfői posztot, tekintve hogy a megszerzéséért folytatott küzdelmet 2014-ben elveszítette Andrej Kiskával szemben. A nem egészen másfél év múlva esedékes elnökválasztásnak ugyan még nincsenek jelöltjei, de feltételezhető, hogy a megmérettetésen a jelenlegi államfő, Robert Fico legnagyobb politikai ellenlábasa ismét indulni fog. Korábban annak lehetősége is felmerült, hogy Andrej Kiska egy jövőbeni párt élén a 2020-as parlamenti választásba is beléphet. Azt viszont, hogy pártalapításra készülne, az államfő – akit tanácsadói révén Soros György által támogatott szervezetekhez is közel állónak tartanak – idén tavasszal tagadta.

Robert Fico a sajtótájékoztatón más időszerű belpolitikai témákról is beszélt. Egyebek mellett felszólította az államfőt, hogy tartsa tiszteletben az alkotmánybíróság napokban hozott döntését, és minél hamarabb nevezze ki a testület hiányzó bíráit azon jelöltek közül, akiket a törvényhozás már két éve megválasztott. A pozsonyi parlament hét jelöltet választott a taláros testületbe, a köztársasági elnöknek közülük kellett volna hármat kiválasztania és kineveznie a betöltendő posztokra. Andrej Kiska ennek a kötelezettségének azóta sem tett eleget. Az államfő tétlensége miatt indított eljárásban maga az alkotmánybíróság hozott döntést a napokban, ebben megállapította, hogy a köztársasági elnök megsértette a jelöltek alkotmányos jogait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.