Szalmonellafertőzés miatt hívnak vissza hétezer tonna bébitápszert

A terméket több márkanéven, világszerte forgalmazták. Eddig 26 megbetegedésről tudnak Franciaországban.

MN
2017. 12. 11. 6:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Lactalis nevű élelmiszeripari óriáscég és a francia egészségügyi hatóságok hatalmas mennyiségű, mintegy hétezer tonna bébitápszer visszahívását rendelték el, miután Franciaországban legalább 26 esetben felmerült a gyanú, hogy a szalmonellával fertőzött tápszertől betegedtek meg kisgyermekek – írja az AFP hírügynökség. 

A cég szóvivője, Michel Nalet nem tudta megmondani, hogy a hétezer tonnából mennyi lehet még a piacon a globálisan – Nagy-Britanniától Kínáig – értékesített tápszerből. A terméket 350-950 grammos kiszerelésben, több márkanév alatt is értékesítették világszerte, úgymint Milumel, Picot és Pepti.

A francia élelmiszer-biztonsági hatóság vasárnap közölte, hogy a hónap eleje óta jelentkeztek megbetegedések, amelyeket eddig nem sikerült megállítani. A Lactalis által bevezetett intézkedések nem bizonyultak elegendőnek, ezért volt szükség a szélesebb körű visszahívásra. A cég szóvivője egyelőre nem tud külföldi megbetegedésekről.

A szalmonellafertőzés vélhetően a cég észak-franciaországi, Craon városában található gyárába vezethető vissza, ahol a tejpor előállítására használt párologtató torony szennyeződhetett. A visszahívás minden olyan terméket érint, amelyet február 15. óta állítottak elő. Nalet szerint a vállalat azóta újabb lépéseket tett a gyárban az összes berendezés fertőtlenítésére.

FRISSÍTÉS: A NÉBIH tájékoztatása szerint, az EU-s riasztási rendszer adatai alapján Magyarországra nem szállítottak a problémás termékekből. 

A szalmonella tünetei közé tartozik a gyomorfájás, súlyos hasmenés és hányás. A betegséget állatokból származó bélbaktériumok okozzák, a terjedése általában az élelmiszerfeldolgozás hibáira, a nem megfelelő higiéniára vezethető vissza. A betegség veszélyes lehet a kisgyerekek és az idősek számára, mivel könnyen kiszáradáshoz vezethet. 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.