Tizenöt diplomája van a világ legképzettebb emberének, egy olasznak

A külföldön tovább tanulók, így a magyar fiatalok körében is egyre népszerűbb az egyetemek bölcsője, Itália.

Favero-Fürjész Judit Éva
2017. 12. 21. 19:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő hetekben a végzős középiskolások elkezdhetik megjelölni, hol szeretnék folytatni tanulmányaikat jövő szeptemberben. Egyre több fiatal azonban nem otthon kezd neki felsőfokú tanulmányainak, hanem más országok felé tekinget. Egyes becslések szerint ma több mint tízezer magyar diák tanul külföldi egyetemeken. Bár a legkedveltebb tanulmányi irányok hazánkból Németországba, Ausztriába és az Egyesült Királyságba vezetnek, az egyéb EU-s és EU-n kívüli országok között egyre népszerűbb az egyetemek bölcsője, Olaszország. Az utóbbi években nőtt a külföldi tanulók száma, ma körülbelül a világ kozmopolita diákjainak két százaléka olasz egyetemeken tanul, ez több mint ötszázezer hallgatót jelent. A külföldi tanulók negyven százalékát román, albán és kínai állampolgárságú hallgatók adják. A hagyományon és az oktatási minőségen kívül fontos szempont, hogy Olaszország azon kevés európai országok közé tartozik, ahol az EU-n kívüli diákoknak nem kell többletet fizetniük, hogy itt tanulhassanak. 

Európa első felsőfokú intézménye az 1088-ban alapított Bolognai Egyetem, amely előbb egy jogi magániskola volt. 1158-ban I. Frigyes német-római császár privilégiumokat adott a bolognai diákoknak, így az intézmény az egyéb hatalmaktól független kutató- és tanulmányi központtá vált. Ma több mint 80 ezer tanulót fogad a világ minden részéről, és az állami intézmények közül az első helyen áll az országban. Európai és világszinten az egyik legkiemeltebb intézmény a milánói Bocconi magán- és elit egyetem, főként gazdasági és társadalomtudományi képzései kerülnek a nemzetközi ranglisták egyre előkelőbb helyeire. Olaszországban híres szakiskolák is vannak, mint Milánóban a La Scala kiemelt varrodája és kosztümműhelye, a Verdi-konzervatórium zenei oktatása vagy a Bréra Szépművészeti Egyetem képzése. Az utóbbi években nagy divatjuk van a kommunikációs, digitális képzéseknek, új egyetemek nyílnak, amelyek gyors elismerésre tesznek szert, mert nagy a kereslet a piacon – ilyen például az Iulm.

Ezek után talán nem is csoda, hogy a világ legtöbb diplomával rendelkező embere olasz. Luciano Baietti egy Rómához közeli kisvárosban, Velletriben kezdte pályafutását testnevelő tanárként 1972-ben. Hamar rájött azonban arra, ahhoz, hogy a diákjait megfelelően tudja nevelni, egyéb tudásra is szüksége van. Első egyetemi diplomáját pedagógia szakon szerezte. Annyira megszerette az egyetemi létet és a hozzá tartozó tanulási, gondolkodási folyamatot, hogy egyik szak után a másikra iratkozott be. Negyvenöt év alatt tizenöt diplomát szerzett, nagy részüket a római La Sapienza Egyetemen. Tanulmányai alatt mindvégig Velletriben dolgozott különböző beosztásokban, szabadidejében pedig tanult. Az átlagosan háromévente új oklevéllel jelentkező Baiettinek a legfontosabb tanulmányok a pszichológia, a filozófia és a kriminológia voltak, mert elmondása szerint ezek segítették megérteni, hogy mi motiválja az embereket, jobban megérteni őket, elfogadni álláspontjukat, és saját maga is nagy fejlődésen ment keresztül. Nemcsak a diákokkal és a szüleikkel nem volt soha semmi problémája, de a magánéletében is a folyamatos tanulmányok segítették át a nehéz kihívásokon. Számára fontos feltöltődési pont az olvasás, a csendes gondolkodás, a tanulás. Éppen ezért is nehezen fogadja el az új technológiai vívmányokat és azt, hogy a mai fiatalok a közösségi hálókon „robotokként” élnek. Meg akarta viszont érteni, mit jelent az internet, és éppen ezért ez évben a legutóbbi diplomáját távoktatáson szerezte a Nápolyi Egyetem turisztikai szakán. A 70 éves Baietti mára kicsit fáradtnak érzi magát, de azért van egy következő kitűzött célja, a táplálkozástudományi diploma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.