Trócsányi László: Kettős mércét alkalmaz az Európai Bizottság

Az igazságügyi miniszter a kötelező kvóta ügyében lát igazságtalanságot hazánkkal, Lengyel- és Csehországgal szemben.

MTI
2017. 12. 09. 10:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság a kötelező kvóta ügyében az Európai Bíróság előtt indítani tervezett eljárással alkalmaz kettős mércét Magyarországgal, Lengyelországgal és Csehországgal szemben – nyilatkozta az MTI-nek Trócsányi László igazságügyi miniszter szombat reggel telefonon, miután találkozott Zbigniew Ziobro lengyel kollégájával.  

A tárcavezető közölte: a Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke által is működésképtelennek és hatástalannak minősített kvótarendszer bíróság előtti érvényesítése esetén Lengyelország és Magyarország Csehországgal együtt mindent meg fog tenni azért, hogy megakadályozza, hogy kettős mérce érvényesüljön Európában. A migránsok szétosztását célzó kvótahatározatot az európai uniós országok döntő többsége ugyanis nem hajtja végre, így a bizottság által bejelentett bírósági eljárás politikai támadásnak is tekinthető – tette hozzá.

A miniszter elmondta: a lengyel igazságügyi miniszter tájékoztatást adott arról, hogy a lengyel parlament elfogadta azt a két jogszabályt, amely az igazságszolgáltatás reformjával kapcsolatos. Az Andrzej Duda lengyel elnök által kezdeményezett jogszabályok elfogadása során mérlegelték a Velencei Bizottság megállapításait is, és a maguk részéről az igazságszolgáltatás reformját érintő kérdéseket lezártnak tekintik.

Ismeretes, korábban mindkét törvényt számos alkalommal bírálta az Európai Bizottság és az Európa Tanács emberi jogi szervének alkotmányjogi testülete, a Velencei Bizottság is. Álláspontjuk szerint komoly kockázatot jelentenek a lengyel igazságszolgáltatás működésére, függetlenségére, annak átpolitizálásához vezetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.