A hadsereget is bevethetik Svédországban a bandaháború miatt

Az év első hetében négy embert lőttek agyon, egy pedig akkor halt meg, amikor felvett egy kézigránátot.

MN
2018. 01. 17. 17:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédország mindent megtesz, ami szükséges a bandák közti, halálos lövöldözések sorába torkolló erőszak megfékezésére, beleértve a hadsereg bevetését is – jelentette ki Stefan Löfven miniszterelnök.

„Nem az első választásom lenne a hadsereg behívása, de felkészültem rá, ha szükséges, hogy eltapossuk a szervezett bűnözést” – mondta a kormányfő a TT hírügynökségnek. Löfven a törvények szigorítását, illetve 7,1 milliárd korona (222 milliárd forint) extra támogatást ígért a rendőrségnek.

Az egyébként békésnek és biztonságosnak számító országban a helyi média szerint az elmúlt években eldurvult a rivalizálás a bandák közt a kábítószer-kereskedelem, a prostitúció bevételéért és a védelmi pénzekért. 2016-ban százhat embert öltek meg a tízmilliós országban, de az idei év első hetében négy embert lőttek agyon, egy pedig akkor halt meg, amikor felvett egy kézigránátot Stockholm külvárosában, egy metróállomásnál.

A közbiztonság várhatóan kiemelt kérdés lesz a szeptemberi választást megelőző kampányban, főleg a populista jobboldali Svéd Demokraták párt veheti napirendre ezt, amely összekapcsolja a bűnözés növekedését és a bevándorlás kérdését. A bűnmegelőzési tanács felmérése szerint sikeresen, hiszen az emberek egyre jobban aggódnak a bűnözés miatt, illetve fogy a rendőrségbe és igazságszolgáltatásba vetett bizalom.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.