A papok szexuális visszaélései miatt kért bocsánatot Ferenc pápa Chilében

A pápa fájdalmat és szégyent érez az egyház által a gyerekeknek okozott helyrehozhatatlan kár miatt.

MN
2018. 01. 16. 14:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa chilei látogatásának első állomásán kedden bocsánatot kért a helyi papság részéről kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális visszaélésekért. A pápát a Palacio de la Monedában (elnöki palotában) fogadta a hamarosan leköszönő elnök, Michelle Bachelet. Beszéde előtt a katolikus egyházfő megköszönte a hatóságok jelenlétét, és üdvözölte Sebastián Pinera leendő elnököt, akit márciustól iktatnak be tisztségébe. A Palacio de la Monedában mintegy 700 ember, köztük számos törvényhozó, külföldi diplomata és bíró jelent meg ez alkalomból.

Az elnöki palotában tartott beszédében a katolikus egyházfő arra kérte a megjelenteket, hogy „hallják meg a munkanélküliek, a bennszülött népek, a bevándorlók, a fiatalok, az idősek és a gyerekek hangját”, akik „csodálkozással és ártatlansággal teli szemmel tekintenek a világra, és valódi válaszokat várnak tőlünk egy méltóságteljes jövőre vonatkozóan. „És itt nem hagyhatom figyelmen kívül azt a fájdalmat és szégyent, amelyet az egyházi személyek által a gyerekeknek okozott helyrehozhatatlan kár miatt érzek” – jelentette ki. „Szeretnék csatlakozni (a bocsánatért esedező) testvéreimhez a püspökségben, mivel úgy helyes, ha bocsánatot kérünk, és minden erőnkkel támogatjuk az áldozatokat. Ugyanakkor azon kell fáradoznunk, hogy ez ne ismétlődhessen meg újra” – mondta Ferenc pápa. Szavait vastaps fogadta.

Az egyházi személyek által kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaéléseket nyilvántartó Bishop Accountability című amerikai internetes platformnak a héten közzétett listája szerint 80 olyan egyházi személy, közte számos pap és nővér él a dél-amerikai országban, akiket kiskorúak szexuális zaklatásával vádolnak. Chilében emellett hónapok óta követelik a déli Osorno egyházmegye püspökének, a pápa által kinevezett Juan Barrosnak a leváltását, akit azzal vádolnak, hogy megpróbálta eltussolni az egyik pap, Fernando Karadima által elkövetett szexuális visszaéléseket. Karadimát 2011-ben a Vatikán bűnösnek találta az említett vádban, életfogytig tartó vezeklésre és imádkozásra ítélték.

A katolikus egyházfő négy napot tölt Chilében, ez alatt az idő alatt próbálja meg helyreállítani a helyi egyház tekintélyét. Érkezését tüntetések előzték meg, az országban több helyen is katolikus templomokat támadtak meg. Ferenc pápa biztonságára 18 ezer rendőr, 20 repülőgép és 7 drón bevonásával vigyáznak a hatóságok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.