A román kormányfő, aki sosem finomkodik

Mihai Tudose jól ismert hirtelen természetéről, de eddig a magyarokat „megkímélte”, sőt megvédte.

Garamvölgyi Flóra
2018. 01. 13. 19:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Durva kijelentése után azok is megjegyezték az 50 éves Mihai Tudose nevét, akik eddig nem ásták bele magukat a román belpolitikába. A hirtelen természetű politikust tavaly nevezték ki miniszterelnökké, előtte – 2014 és 2015 között – a gazdasági miniszteri pozíciót töltötte be. A Szociáldemokrata Párt politikusa jogi diplomát szerzett Bukarestben, így indult el a közélet irányába, ahol kissé rögös úton, de végül a csúcsra küzdötte magát.

Egy rövid ideig a Ponta-kormány gazdasági, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztere is volt, de alig egy éven belül, a bukaresti Colectiv klubban történt halálos áldozatokat követelő diszkótűz miatt, Victor Ponta benyújtotta lemondását, mivel a legtöbben az állami korrupcióban látták a tragédia valódi okát. Ponta csúfos leköszönése után a független Dacian Cioloș lett a miniszterelnök, Tudose pedig kénytelen volt átadni a helyét Costin Borcnak.

Két évvel később azonban újra visszakapta a gazdasági tárcát, amikor a szintén PSD-s Sorin Grindeanu került kormányra. Grindeanu kormányzása azonban egy bizalmatlansági indítvány miatt véget ért, így egy új kabinet összeállítására volt szükség, ekkor nevezték ki Tudosét a kormány élére.

Szinte azonnal a gúnyos kritikák kedvenc célpontjává vált beszédhibája és jellegzetes külseje miatt is, amely már önmagában karikatúráért kiált, ezen pedig lobbanékony természete sem segített túl sokat. A romániai magyaroknak már tavaly sem ígért túl sok jót a román kormány új felállása, hiszen Tudose miniszterelnökségével az oktatási miniszter Liviu Pop lett, aki igencsak hevesen ellenezte a tanügyi reformokat. A tavaly ősszel jogilag megszűnt marosvásárhelyi magyar gimnázium körüli botrány kapcsán a saját külügyminisztériuma által kibocsátott közlemény miatt végül elnézést kért, ugyanis a tárca közölte, hogy a magyar kormány állásfoglalása az ügyben „barátságtalan” és „csupán a választási kampány megnyilvánulása.

A frissen kinevezett miniszterelnök több nyilatkozatában is kiemelte, hogy nem hajlandó „apróságokon” finomkodni: számára a legfontosabb, hogy bizonyos területeken (kórházak, autópályák) sürgősen elinduljanak a fejlesztések Romániában. Szerinte az elmúlt 27 évben alig történt előrelépés egyes területeken, ezzel kapcsolatban pedig képtelen higgadtan beszélni. Előfordulhat, hogy ebben a pozíciójában sem marad majd sokáig, hiszen ő maga jelentette ki, hogy ha úgy látja, nem sikerül megvalósítania terveit, lemond. „Abban a pillanatban, amikor úgy látom, hogy nem tudom megvalósítani, amit akarok és ami szükséges, hazamegyek. Három percbe telik megírni egy papírt” – jelentette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.