„Aki elutasítja a zsidókat, annak nincs helye Németországban”

Kiutasítaná az antiszemita külföldieket Németországból a CDU/CSU jobbközép pártszövetség.

MTI
2018. 01. 07. 15:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki kell utasítani az antiszemita külföldieket Németországból a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) törvényjavaslata szerint, amelyet a holokauszt emléknapján, január 27-én nyújtanak be a szövetségi parlamentnek (Bundestag) – írták német lapok a hét végén.

A tervezet szerint a Bundestagnak állást kell foglalnia amellett, hogy „a zsidó élet korlátlan elfogadása” a „sikeres társadalmi beilleszkedés mércéje” Németországban, és rögzítenie kell, hogy „nincs helye országunkban” olyan embernek, aki elutasítja a zsidókat vagy Izrael államisághoz fűződő jogát.

Ezért a kormánynak gondoskodnia kell arról, hogy a kiutasításról szóló hatósági határozatok mérlegelésében az eddiginél nagyobb súllyal vegyék figyelembe a közösség elleni gyűlöletre uszítást.

A tervezet szerint az „arab kultúrkörből” származó emberek humanitárius befogadása révén „új vonásokkal” bővült a németországi antiszemitizmus. Ezzel a „jelenséggel, valamint a már hosszabb ideje Németországban élő muszlimok antiszemitizmusával” kiemelten kell foglalkozni.

A CDU/CSU-frakció egyik helyettes vezetője, Stephan Harbarth elmondta, hogy az „importált antiszemitizmus” ellen minden eszközzel, a megelőzés, a büntetés és a kiutasítás eszközével is fel kell lépni.

A javaslat a többi között azt is tartalmazza, hogy a kormánynak meg kell vizsgálnia, miként lehet hatásosabban megtorolni az izraeli állami jelképek jelenleg is bűncselekménynek számító nyilvános elégetését, és az antiszemita zavargásokat. A CDU/CSU szorgalmazza továbbá, hogy a kormány lépjen fel egy nemzetközi kezdeményezés ellen, amely popsztárok, köztük Brian Eno, Roger Waters és Sinéad O’Connor támogatásával izraeli termékek bojkottjára szólít fel.

A Die Welt című lap, amely szombaton ismertette a határozati javaslatot, kiemelte, hogy a kiutasítás nem egyenlő a kitoloncolással, és nem jelenti feltétlenül azt, hogy az illetőnek el kell hagynia az országot. A kiutasítás ugyan a németországi tartózkodási jog megvonásával jár, de nem vezet minden esetben kitoloncoláshoz. Azonban a „bevándorolt antiszemiták kezdhetnek aggódni”, ha a Bundestag állásfoglalása nyomán a hatóságok következetesebben élnek majd mindazon jogaikkal, amelyek jelenleg is lehetővé teszik a zsidóellenes uszítók kiutasítását – írta a Die Welt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.