Az egykori gerillavezér is indul a kolumbiai elnökválasztáson

Megkezdődött a FARC gerillacsoportból lett párt kampánya.

MN
2018. 01. 28. 8:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet 2016-ban kötött békemegállapodást a bogotái kormánnyal. A párt a FARC rövidítést megtartotta ugyan, de már Alternatív Forradalmi Közösségi Erőnek hívják.

„Elszánt vagyok, hogy az élére álljak annak a kormánynak, amely beindítja egy új Kolumbia megszületését” – hangoztatta hívei előtt Bogotá egyik munkásnegyedében a mozgalmi nevén csak Timochenkóként ismert Rodrigo Londono egykori gerillavezér.

A párt ingyenes felsőoktatást ígér, valamint azt, hogy jobbá teszi az egészségügyi ellátást, amit a gazdagokkal fizettet majd meg. Emellett azt ígéri, utakat épít, bővíti az elektromos hálózatot, és több pénz jut majd tudományos kutatásra is.

Az elnökválasztás mellett a FARC a törvényhozási választáson is indul. Hetvennégy jelöltet állít, és abban bízik, hogy sikerül tíznél több képviselői helyet megszereznie. A 2016-os békemegállapodás ugyanis legalább annyit garantál neki 2026-ig.

A kolumbiaiak közül sokan továbbra is haraggal tekintenek a FARC-ra, amely évtizedeken át úgy működött, mint egy maffia- és egy terrorszervezet keveréke; tagjai pokolgépes merényleteket hajtottak végre, embereket raboltak el; kábítószer-kereskedelemből finanszírozták magukat. Sokan úgy gondolják, a FARC tagjainak a börtönben a helyük, nem a parlamentben. A legutóbbi felmérések szerint a párt támogatottsága nem igazán magas – írja az MTI.

A FARC-kal a kormány 2016 novemberében kötött békét, pontot téve az ötven évig tartó, több mint 260 ezer halálos áldozatot követelő konfliktus végére.

A békemegállapodás betartását és a gerillák leszerelését egy ENSZ-misszió felügyelte, és augusztus végére megsemmisítette a FARC által beszolgáltatott összes fegyvert.

A békeegyezményért tett erőfeszítéseiért Juan Manuel Santos kolumbiai elnököt 2016-ban Nobel-békedíjjal tüntették ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.