Befejeződött a FARC gerillaszervezet lefegyverzése

A kolumbiai ENSZ-misszió bejelentette, hogy átvette a baloldali gerillaszervezet utolsó fegyvereit is.

MTI
2017. 08. 15. 19:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utolsó ládák leadását a helyszínen követte figyelemmel Juan Manuel Santos államfő, az ENSZ-missziót vezető Jean Arnault francia diplomata és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) képviselői az északi Pondores településen. Az elnök ünnepélyesen kijelentette, hogy „ez volt a több mint fél évszázada kezdődött konfliktus utolsó lélegzete”, és a nemzet életében új szakasz kezdődik. Mint mondta, ugyanilyen fegyverleadás történt ezzel egy időben az ország négy másik körzetében is.

Arnault beszámolt arról, hogy a több szakaszban lebonyolított leszerelési folyamat során 8112 lőfegyvert és 1,3 millió darab lőszert gyűjtöttek be. Az utóbbiakat és 22 tonna különféle robbanóanyagot megsemmisítettek. A folyamat március 1-jén kezdődött, mintegy 7 ezer gerillát fegyvereztek le az ország 26 vidéki táborában, ahová önként vonultak be a 2016 augusztusában megkötött békeegyezmény alapján. Santos elnök ígéretet tett arra, hogy a kormányzat megvédi a teljesen leszerelt gerillák biztonságát. Közülük január óta hetet gyilkoltak meg.

A FARC felfedte 873 rejtekhelyének hollétét is, amelyekből 510-et már kiürítettek – mondta Arnault.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.