Az észak-koreai média először méltatta az újraegyesítés gondolatát

A phenjani lap a katonai feszültség felszámolásának jelentőségéről is írt.

MN
2018. 01. 14. 14:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észak-koreai Rodong Sinnum nevű, legnagyobb példányszámú újság az ország vezetőségét dicsérte a Dél-Koreával való tárgyalás miatt. Mint írják, Kim Dzsongun politikája kiváló az újraegyesítés szempontjából, valamint minden probléma megoldható, ha Észak és Dél együtt foglalkozik vele – emeli ki a CNN is. Ilyen „A súlyos katonai feszültség felszámolása a Koreai-félszigeten, egy békés környezet megteremtése, mely elsődleges feladat az észak–déli kapcsolatokban” – jegyzi meg az észak-koreai lap, hiszen enélkül nem lehetséges az újraegyesítés.

Ez olyan hatásos újraegyesítési politika, mely jól mutatja szerintük Észak-Korea jelentős nemzeti erejét. Nyitottnak jellemezték magukat a párbeszédre, illetve leírták azt is, hogy az egyesítésért dolgozók akadálytalanul utazhatnak Dél-Koreába. Kedden a két Korea közösen bejelentette, hogy Észak-Korea delegációt küld a Dél-Koreában rendezendő téli olimpiára, valamint folytatják a tárgyalásokat a hadakozásról is. 

Csoma Mózes Korea-szakértő szerint Phenjan enyhülő kommunikációja annak lehet a jele, hogy Szöul közbenjárásában reménykednek az északi államot sújtó gazdasági szankciók enyhítéséért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.