Bírósághoz fordul a spanyol kormány, ha a távol lévő Puigdemont ismét elnök lesz

Ha a volt katalán elnököt újraválasztaná a katalán parlament, azt a spanyol kormányszóvivő szerint azonnal megtámadják.

MTI
2018. 01. 12. 16:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ínigo Méndez de Vigo szerint ellentétes „bármiféle jogi normával” és a „józan ésszel” is a leváltott katalán vezető azon elképzelése, miszerint Skype-kapcsolaton keresztül tartaná meg programbeszédét.

Az elnökjelöltnek személyesen kell megjelennie a törvényhozásban és ott kell elmondania programbeszédét, nem pedig egy „plazmatévén” keresztül – jelentette ki az MTI szerint a kormányszóvivő.

Puigdemont pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) értelmezése szerint viszont a jelölt távollétében is megválasztható, és megbízhat például egy másik képviselőt, hogy olvassa fel programbeszédét.

A leváltott elnököt támogató függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) mindennek jogszerűségéről állásfoglalást kért a katalán parlament jogászaitól.

Míg a Ciudadanos, a Katalán Szocialista Párt (PSC) és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) elutasítják ezt az elképzelést.

Carles Puigdemont egy korábbi interjúban arról beszélt, hogy elnökké választása esetén visszatér Spanyolországba. Ott azonban elfogatóparancs van érvényben vele szemben.

A katalán parlament jövő szerdán tartja alakuló ülését, és azt követően kezdődik az elnökválasztási folyamat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.