Duda: Az uniós intézmények feladata nem a nemzetek megbélyegzése

Az összehangolt európai politika, nem a nemzetek megbélyegzése a feladat – hangsúlyozta a lengyel elnök.

MTI
2018. 01. 11. 20:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön Varsóban a diplomáciai testülettel tartott újévi találkozón mondott beszédet. Az MTI beszámolója szerint beszéde döntő részét az Európai Unió jövőjének és Közép-Európa ebben betöltendő szerepének szánta.

Európa erejét a nemzetek akaratának kell adnia, és az uniós intézményeknek szolgálniuk kell ezt az akaratot – hangsúlyozta. Hozzáfűzte: ha megfordítjuk e hierarchiát, és az intézményeket a nemzetek felé állítjuk, „megzavarjuk a dolgok valós rendjét”. Mindennek következménye az, hogy a társadalmak hátat fordítanak a közös Európa eszméjének – fogalmazott Duda, utalva az egyes uniós országokban tavaly rendezett választások eredményeire. Úgy látja: az uniós szerveknek elemezniük kellene az általuk ezen a téren elkövetett hibákat.

Szorgalmazta az EU nyitottságát további bővítésre, és ellenezte azt, hogy – mint fogalmazott – egyes tagállamokat kizárják a döntéshozatalból. Varsó elvárja az uniótól „azt, amit az alapszerződések a tagállamok lojális együttműködésének neveznek”, és megvédi a uniós szubszidiaritás elvét – húzta alá.

Duda szerint az Európai Uniónak három fő fenyegetésre kell reagálnia: a bomlás, a politikai szétesés fenyegetésére, valamint globális pozíciójának gyengülésére. A bomlásra az elnök a kétsebességes unió koncepcióját, a politikai szétesésre a brit kilépést hozta fel példaként. A fenyegetésekre adandó válaszként Andrzej Duda bölcs és megfontolt reintegrációt, az európai identitás alapértékeihez való visszatérést javasolta.

Lengyelország függetlenségének idei századik évfordulójára utalva az államfő úgy fogalmazott: a független Lengyelország „Közép-Európa értékes része, a szuverén és bőséges Közép-Európa a közös Európa és a világ része”.

Mint megjegyezte, szeretné, hogy a közös Európa jövőjéről folytatott vita kiindulópontja éppen a lengyel és a közép-európai tapasztalat legyen. „Térségünk hozzájárulása az EU-ról és az európai piac jövőjéről folytatott vitához nem csupán a közép-európai gazdaságok korszerűsítését, társadalmaink életkörülményeinek javítását célozza, e hangra szüksége van az egész EU-nak és az euroatlanti közösségnek” – húzta alá.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában januárban megkezdett nem állandó lengyel tagság kapcsán Andrzej Duda az uniós biztonságpolitika és a NATO összehangolása mellett állt ki, és kilátásba helyezte: Varsó folytatja a NATO-missziókban való részvételét, aktív szerepet vállal az ENSZ békemisszióiban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.