Egy év alatt a harmadik miniszterelnök jöhet Romániában

Az Európai Parlament nőtagozatának eddigi elnöke lehet az új román kormányfő.

MN
2018. 01. 17. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klaus Iohannis román államfő bejelentette, hogy megbízta kormányalakítással szerdán Viorica Dancila EP-képviselőt, akit az eddig is kormányzó szociáldemokrata-liberális koalíció javasolt a miniszterelnöki posztra – írja az MTI. Dancilanak az alkotmány értelmében tíz napon belül kell a parlament elé járulnia, hogy bizalmat kérjen a kabinet összetétele és a kormányprogram számára. Ő lehet a harmadik román kormányfő alig több mint egy év alatt.

A jobboldali Iohannis korábban fogadkozott, hogy harmadszor már nem fogja a Szociáldemokrata Párt jelöltjét megbízni kormányalakítással, végül a parlamenti erőviszonyokra hivatkozva mégis így tett: a 2016. decemberi választás óta a Szociáldemokrata Párt a parlamenti mandátumok több mint 47 százalékával rendelkezik, koalíciós parterével, a 6 százalékos Liberálisok és Demokraták Szövetségével együtt többsége van a parlamentben.

Mihai Tudose román miniszterelnök két napja nyújtotta be lemondását, miután pártja végrehajtó bizottsága hétfő esti ülésén megvonta tőle politikai támogatását. Elődje, Sorin Grindeanu korábban alig hat hónapot töltött a hivatalában, szintén a koalíció vonta meg tőle a bizalmat.

A permanens kormányválság legfőbb oka a PSD elnöke, Liviu Dragnea, aki maga szeretne miniszterelnök lenni, de nem lehet, mert korábban korrupció, illetve választási csalásra való felbujtás miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Dragnea így a háttérből próbál irányítani, és megvonja a párt bizalmát, amint a kormányfő önállósítani próbálja magát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.