Egykori SS-lágerőrök felkutatását kéri Varsó az Interpoltól

A huszonháromezer ismert őr közül ezerhatszáz feltehetőleg még él.

MN
2018. 01. 15. 9:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) ügyészei azt kérik az Interpoltól, a nemzetközi rendőri együttműködési szervezettől, hogy állapítsa meg, él-e még, és ha igen, hol tartózkodik jelenleg az egykor a megszállt Lengyelország területén létesített náci német lágerek 1600 őre – közölte hétfőn a Rzeczpospolita című lengyel napilap. Az IPN ügyészeti részlegében munkacsoportot alakítottak, hogy megállapítsák azon személyek adatait, akik a második világháború idején SS-tagként azokban a koncentrációs és haláltáborokban teljesítettek szolgálatot, amelyeket a Harmadik Birodalom a megszállt Lengyelország területén hozott létre – írta a lap. Az IPN eddig 1600, feltehetőleg még élő SS-tagot szűrt ki a lágerek több mint 23 ezer ismert őre közül – emelte ki a Rzeczpospolita az IPN ügyészeti részlegének szóvivőjét, Robert Janickit idézve.

A keresett személyekről az életkoruk és azonosításukat elősegítő más adatok is fennmaradtak például a háború előtti lakhelyükre, foglalkozásukra vonatkozóan. Emellett az ő esetükben nincs adat arról, hogy háborús bűntetteikért máshol már elítélték volna őket, ami akadálya lenne az IPN általi felelősségre vonásuknak – mondta Janicki. Az IPN honlapján elérhető adatok szerint Lengyelországban a második világháború után 5000 náci háborús bűnöst – németeket, osztrákokat és magukat német nemzetiségűeknek mondó személyeket – ítéltek el. Közülük 200-an emberirtásban való részvétel miatt halálbüntetést kaptak.

2017 augusztusában az IPN – az akkor közzétett adatok szerint – több mint 200 nyomozást folytatott az emberirtásnak minősített, vagyis a lengyel jog értelmében elévülhetetlen náci bűntettek ügyében. Az IPN úgy tudja, hogy a második világháborúban 6 millió lengyel állampolgár, ebből 3 millió zsidó veszítette életét. Emellett a nácik 800 ezer más európai országokból a megszállt Lengyelországba deportált zsidót öltek meg.

A hitleri Németország kilenc koncentrációs, illetve haláltábort és több internálótábort, munkatábort létesített a megszállt Lengyelország területén, közülük az auschwitz–birkenaui volt a zsidók megsemmisítésének fő színhelye. Az IPN 2016 végén közzétette az egykori náci német auschwitzi haláltábor nyolc és fél ezer őrének szinte teljes listáját, ez volt az első ilyen adatbázis a világon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.