Először nézhettek focimeccset a szaúdi nők

Folytatódnak az arab államban a reformintézkedések.

Lakner Dávid
2018. 01. 12. 20:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első alkalommal látogathattak futballmeccset a szaúdi nők – közölte a The Guardian. Nemrég mi is megírtuk, hogy Dzsidda kikötőváros stadionjában tartják a szaúdi első ligának azt a meccsét, amit már nem csak férfiak tekinthetnek meg. A találkozón az al-Ahlin és az al-Batin csapata ütközött meg egymással. 

A meccslátogatás tavaly októberi engedélyezése része a Mohammad bin Szalmán szaúdi koronaherceg által bevezetett reformintézkedéseknek. Szalmán ibn Abdul-Aziz király ősszel visszavonta a nőkre vonatkozó autóvezetési tilalmat, júniustól tehát már volán mögé is ülhetnek az államban. 

Mindemellett a mérkőzést ezúttal is csupán családjuk társaságában tekinthették meg a szaúdi nők.

 „Ez az esemény is megmutatja, hogy virágzó jövő előtt állunk. Nagyon büszke vagyok rá, hogy tanúja lehetek ezeknek a rohamos változásoknak” – fejtette ki az AFP-nek egy 32 éves néző, Lamia Haled Nasszer. Dzsidda egy másik lakosa, Ruvajda Ali Kasszem is úgy vélte: a pénteki történelmi nap volt a királyság történetében. 

Szombaton tartják a következő mérkőzést, amit nők is látogathatnak már, a harmadik pedig jövő csütörtökön lesz. Az állam stadionjainak fennmaradó része a következő szezontól áll majd készen arra, hogy női nézőket is fogadjon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.