Előzetes letartóztatásban marad a katalán vezető

Oriol Junqueras volt katalán alelnök már két hónapja börtönben van.

MTI
2018. 01. 05. 14:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol legfelső bíróság pénteken úgy döntött, hogy előzetes letartóztatásban marad Oriol Junqueras volt katalán alelnök, aki már két hónapja van börtönben a spanyol régió függetlenségi mozgalmában betöltött szerepe miatt. A bírói indoklás szerint fennáll a veszélye annak, hogy Junqueras újabb bűncselekményt követ el, ha szabadon engedik. Nincs bizonyíték arra, hogy „elhagyta az utat, amelyet eddig követett” – áll a dokumentumban.

A bíróság annak ellenére döntött így, hogy csütörtöki meghallgatásán Junqueras „a béke és párbeszéd emberének” mondta magát. Junquerast a többi között lázadással, zendüléssel és hűtlen kezeléssel vádolják. A bírósági döntés miatt a politikus nem vehet részt az eskütételen a katalán parlament január 17-i nyitó ülésén. Ez abba a helyzetbe hozza Oriol Junqueras pártját, a Katalán Köztársasági Baloldalt (ERC), hogy sietősen olyan vezetőt találjon, aki nincs sem börtönben, sem külföldön. 

Junqueras a párt listavezetője volt a december 21-i katalán parlamenti választáson. Az ERC a második legerősebb szakadár politikai erőként került ki a voksolásból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.